Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_strieborna_kysuca2014_ocu_04Mikroregión Horné Kysuce, ktorého súčasťou je i naša obec Vysoká nad Kysucou každoročne vyhlasuje, pri príležitosti svetového dňa zeme, aktivitu zameranú na čistenie brehov Kysuce pod názvom „Strieborná Kysuca“. Výnimkou nebol ani kalendárny rok 2014. Čistenie brehov Kysuce v úseku  našej obce prebiehalo v dňoch od 7. do 14. apríla 2014.

Starosta obce Mgr. Anton Varecha opätovne požiadal o pomoc spoločenské organizácie a obe základné školy v našej obci. Na veľké potešenie mnohí obyvatelia a žiaci neostali voči brehom rieky Kysuca ľahostajní a vyčistili jej koryto a oba brehy od hranice s obcou Makov až po hranicu s mestom Turzovka! V našej obci sme sa však “neobmedzili” len na tok rieky Kysuca, ale podarilo sa nám vyčistiť koryto a oba brehy Kelčovského potoka, okolie štátnych ciest II/487, II/547, III/48778 kde zamestnanci obce vyzbierali 120 kg odpadu (pozn:. a to sa okolie štátnych ciest v našej obci čistidlo tento kalendárny rok už druhý krát), okolie lesnej cesty z Vyšného Kelčova na Červenú hlinu, okolie miestnej komunikácie na Vrchrieku a lesnej cesty Furmanec!!!
I tento rok každá organizácia čistila svoj pridelený úsek:
- úsek Kysuce od hranice s obcou Makov po Široký most vyčistili členovia DHZ Vysoká nad Kysucou
- úsek Kysuce od Širokého mosta po Arnold vyčistili pracovníci domova dôchodcov
- úsek Kysuce od Arnolda po zdravotné stredisko vyčistili žiaci ZŠ E. A. Cernana
- úsek Kysuce od zdravotného strediska po pľac U Šteglíka vyčistili členovia základnej organizácie zväzu postihnutých civilizačnými chorobami
- úsek Kysuce od Šteglíka po brod U Rekši vyčistili pracovníci obecného úradu
- úsek Kysuce od brodu U Rekši po hranicu s mestom Turzovka vyčistilo OZ Voľný čas a Klub turistiky
- Kelčovský potok vyčistili zamestnanci obce a žiaci zo ZŠ Horný Kelčov
- okolie lesnej cesty z Vyšného Kelčova na Červenú hlinu, okolie miestnej komunikácie na Vrchrieku a okolie lesnej cesty Furmanec členovia poľovníckeho združenia Vysoká, ktorí tu nazbierali 1840 kg odpadu (!)
Vedenie obce Vysoká nad Kysucou týmto úprimne ďakuje všetkým dobrovoľníkom, ktorým náš spoločný životný priestor nie je ľahostajný, za kladný postoj a zapojenie sa do zverejnenej výzvy. Spoločnými silami sa nám podarilo nazbierať 7080 kg odpadu!!!
Bohužiaľ i na území našej obce stále dochádza k vytváraniu „čiernych“ skládok odpadu. Nevytvára ich však žiaden neznámy fantóm, ale ľudia, ktorí žijú medzi nami a ticho sa uškŕňajú snahe ostatných. Tí, akoby si ani neuvedomovali, že odstránenie ich „lacného“ zneškodnenia odpadu, lebo mnoho krát sa jedná o firmy pôsobiace v stavebníctve, stojí obec a teda nás všetkých nemalé finančné prostriedky, za ktoré by sa dalo niečo pekné postaviť ... V „striebornej“ Kysuci však musí pretiecť ešte veľa vody, aby títo „spiatočníci“ pochopili, že okrádajú seba!
Starosta obce Mgr. Anton Varecha opätovne požiadal o pomoc spoločenské organizácie a obe základné školy v našej obci. Na veľké potešenie mnohí obyvatelia a žiaci neostali voči brehom rieky Kysuca ľahostajní a vyčistili jej koryto a oba brehy od hranice s obcou Makov až po hranicu s mestom Turzovka! V našej obci sme sa však “neobmedzili” len na tok rieky Kysuca, ale podarilo sa nám vyčistiť koryto a oba brehy Kelčovského potoka, okolie štátnych ciest II/487, II/541, III/48718 kde zamestnanci obce vyzbierali 120 kg odpadu (pozn:. a to sa okolie štátnych ciest v našej obci čistidlo tento kalendárny rok už druhý krát), okolie lesnej cesty z Vyšného Kelčova na Červenú hlinu, okolie miestnej komunikácie na Vrchrieku a lesnej cesty Furmanec!!!I tento rok každá organizácia čistila svoj pridelený úsek:

- úsek Kysuce od hranice s obcou Makov po Široký most vyčistili členovia DHZ Vysoká nad Kysucou
{gallery}fotogaleria/Strieborna_Kysuca/2014/Hasici{/gallery}  
- úsek Kysuce od Širokého mosta po Arnold vyčistili pracovníci domova dôchodcov

{gallery}fotogaleria/Strieborna_Kysuca/2014/Domov{/gallery} 

- úsek Kysuce od Arnolda po zdravotné stredisko vyčistili žiaci ZŠ E. A. Cernana

- úsek Kysuce od zdravotného strediska po pľac U Šteglíka vyčistili členovia Základnej organizácie zväzu postihnutých civilizačnými chorobami

- úsek Kysuce od Šteglíka po brod U Rekši vyčistili pracovníci obecného úradu

{gallery}fotogaleria/Strieborna_Kysuca/2014/OcU{/gallery} 

- úsek Kysuce od brodu U Rekši po hranicu s mestom Turzovka vyčistilo OZ Voľný čas a Klub turistiky

- Kelčovský potok vyčistili žiaci zo ZŠ Horný Kelčov

{gallery}fotogaleria/Strieborna_Kysuca/2014/ZSHK{/gallery} 

- okolie lesnej cesty z Vyšného Kelčova na Červenú hlinu, okolie miestnej komunikácie na Vrchrieku a okolie lesnej cesty Furmanec vyčistili členovia poľovníckeho združenia Vysoká, ktorí tu nazbierali 1840 kg odpadu (!)

Vedenie obce Vysoká nad Kysucou týmto úprimne ďakuje všetkým dobrovoľníkom, ktorým náš spoločný životný priestor nie je ľahostajný, za kladný postoj a zapojenie sa do zverejnenej výzvy. Spoločnými silami sa nám podarilo nazbierať 7060 kg odpadu!!!
Bohužiaľ i na území našej obce stále dochádza k vytváraniu „čiernych“ skládok odpadu. Nevytvára ich však žiaden neznámy fantóm, ale ľudia, ktorí žijú medzi nami a ticho sa uškŕňajú snahe ostatných. Tí, akoby si ani neuvedomovali, že odstránenie ich „lacného“ zneškodnenia odpadu, lebo mnoho krát sa jedná o firmy pôsobiace v stavebníctve, stojí obec a teda nás všetkých nemalé finančné prostriedky, za ktoré by sa dalo niečo pekné postaviť ...
V „striebornej“ Kysuci však musí pretiecť ešte veľa vody, aby títo „spiatočníci“ pochopili, že okrádajú seba!


Pre zaujímavosť koľko sme nazbierali:
a) pre tých, čo sa ochotne zúčastnili Smile

b) pre tých, koľko odpadu sa im podarilo vyhodiť Frown


Názov skupiny

kg

kg

DHZ Vysoká nad Kysucou

1300

6940

ZŠ Horný Kelčov

1880

Pracovníci obecného úradu

ZŠ E.A. Cernana

440

Zamestnanci Domova dôchodcov

980

Dôchodcovia - ZO ZPCCH

Klub turistiky Vysoká

500

Poľovnícke združenie Vysoká

1840

     

Zber odpadu okolo štátnych komunikácií

120

     

Spolu

 

7060

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada