Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Pred 68. rokmi sa skončil najväčší ozbrojený konflikt, aký kedy ľudstvo zažilo.  Zahynulo v ňom viac ako 50 miliónov ľudí, materiálne škody boli také obrovské, že sa vôbec nedajú vyčísliť.
V piatok 20. apríla 1945 sa začínal i vo Vysokej nad Kysucou v osade Semeteš ďalší jarný deň. Chlapi sa chystali orať, kravy boli na pastve a do osady - prišla vojna!
thumb_semetes2013_10Pred 68. rokmi sa skončil najväčší ozbrojený konflikt, aký kedy ľudstvo zažilo.  Zahynulo v ňom viac ako 50 miliónov ľudí, materiálne škody boli také obrovské, že sa vôbec nedajú vyčísliť. 
V piatok 20. apríla 1945 sa začínal i vo Vysokej nad Kysucou v osade Semeteš ďalší jarný deň. Chlapi sa chystali orať, kravy boli na pastve a do osady - prišla vojna!

Možno niektorí z obyvateľov videli skupinu prechádzajúcich vojakov posluhujúcich nemeckému Wermachtu dúfajúc, že tak ako po iné dni prejdú a zasa bude dobre, ale náhly výbuch nastraženej nášľapnej míny v okamihu sekundy navždy zmenil ich osudy. Nie osudy vojakov či partizánov, ale osudy obyčajných ľudí.
To čo sa dialo potom je mnohým dobre známe avšak predsa nepredstaviteľné – horiace domy, plačúce ženy, krik, streľba a nechápavý strach na tvárach 21 odvádzaných mužov. Ani jeden z nich netušil kam idú a čo s nimi bude ... 
Kam až došli dnes už vieme. Na mieste kde dnes stojí pamätník s tabuľou ich mien im bezcitní vrahovia zobrali ich túžby, nádeje, sny a to najcennejšie čo mali – holý život.
Každoročne, si pri tomto skromnom pamätníku, ktorý hoci nepatrí medzi tie veľké a honosné akých je na Slovensku mnoho, ale je výnimočný tým, že nie je venovaný armádam, ktoré sa dostávali na naše územie po ústupe Wermachtu, ale obyčajným ľuďom, ktorých osudy kruto poznamenali vojnové udalosti, Obec Vysoká nad Kysucou s úctou a pietou pripomína spomienku na túto hroznú udalosť v jej histórii. Výnimkou nebol ani kalendárny rok 2013. Pamiatku obyvateľov obce Vysoká nad Kysucou osady Semeteš si položením venca v sobotu 20. apríla 2013 o 10:00 hod. prišli uctiť starosta obce, niektorí poslanci obecného zastupiteľstva, blízky príbuzní zavraždených mužov, predstavitelia krajskej, okresnej i obecnej organizácie protifašistických bojovníkov, predstavitelia a členovia KSS, obyvatelia obce Vysoká nad Kysucou a členovia spolku priateľov Slovenska a Francúzska, ktorí spoločne s členmi DHZ Vysoká nad Kysucou a príslušníkmi ozbrojených zložiek SR držali počas pietneho aktu pri pamätníku čestnú stráž.

Pietneho aktu sa zúčastnil i redaktor Milan Matušinský s televíznym štábom RTVS a reportáž bude odvysielaná v nedeľu 28. 4. 2013 o 11:00 hod. v relácii Slovensko v obrazoch na Jednotke.

{youtube}sHnzhTgjYT0{/youtube}

Niekoľko fotografií z priebehu pietneho aktu...
{gallery}fotogaleria/Semetes/2013{/gallery}  

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada