Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

V apríli 1945 sa tak ako po iné roky začínala jar. Táto však bola pre všetkých obyvateľov našej obce, ba i pre celé Slovensko predsa iná – z jej príchodom sa totiž rodil dlhých 6 rokov očakávaný mier.
Správy, ktoré sa dostávali k obyvateľom obce Vysoká nad Kysucou osady Semeteš, hovorili o postupujúcej sovietskej armáde, ktorá vytláčala nenávidených okupantov z územia Slovenska.
thumb_semetes2012_24V apríli 1945 sa tak ako po iné roky začínala jar. Táto však bola pre všetkých obyvateľov našej obce, ba i pre celé Slovensko predsa iná – z jej príchodom sa totiž rodil dlhých 6 rokov očakávaný mier.Správy, ktoré sa dostávali k obyvateľom obce Vysoká nad Kysucou osady Semeteš, hovorili o postupujúcej sovietskej armáde, ktorá vytláčala nenávidených okupantov z územia Slovenska.

Aká radostná pre nich musela byť správa, že 4. apríla bola oslobodená už i Bratislava. Možno, že mnohí z nich sa sami seba pýtali: „Akú cenu bude mať ešte vytúžený mier?“ v duchu dúfajúc, že vojna sa pre túto kopaničiarsku osadu už skončila. V piatok 20. apríla 1945 sa začínal ďalší jarný deň. Chlapi sa chystali orať, kravy boli na pastve a do osady - prišla vojna!
Možno niektorí z obyvateľov videli skupinu prechádzajúcich vojakov posluhujúcich nemeckému Wermachtu dúfajúc, že prejdú a zasa bude dobre, ale náhly výbuch nastraženej nášľapnej míny v okamihu sekundy navždy zmenil ich osudy. Nie osudy vojakov či partizánov, ale osudy obyčajných ľudí.
To čo sa dialo potom je mnohým známe avšak predsa nepredstaviteľné – horiace domy, plačúce ženy, krik, streľba a nechápavý strach na tvárach 21 odvádzaných mužov. Ani jeden z nich netušil kam idú a čo s nimi bude ... Došli až na miesto, kde stojí pamätník pripomínajúci ich posledné chvíle života. Tu im bezcitný vrahovia zobrali ich túžby, nádeje, sny a to najcennejšie čo mali – holý život.
Našou úlohou však nie je súdiť, ale pamätať si a svoje poznanie odovzdávať nasledujúcim generáciám, aby sa nuž nikdy nič podobné nezopakovalo. 20. apríla 2012 o 10:00 hod. i z tohto dôvodu privítal starosta obce  pozvaných hostí a pozostalých po obetiach tohto hrozného činu, aby si spoločne pietnym aktom a položením kvetov uctili pamiatku 67. výročia „Semetešskej tragédie“.

{gallery}fotogaleria/Semetes/2012{/gallery}  
 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada