Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_protipovod_0039Zmenou klimatologických podmienok dochádzalo v poslednom období takmer s ročnou pravidelnosťou k výskytu lokálnych povodní i v našej obci. Príčiny však nemožno hľadať iba v klíme, ale i v prebiehajúcich zmenách, ktoré sú výsledkom obhospodarovania krajiny a postoja k okolitému životnému prostrediu.

V snahe aktívne riešiť každoročný problém vytápania domácností v našej obci sa Obec Vysoká nad Kysucou prihlásila do vyhláseného Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodní SR. Po uzavretí odovzdaných žiadostí bolo obci dňa 18. 3. 2011 oznámené, že spĺňa stanovené kritéria a žiadosť bola posúdená ako úspešná. Obec Vysoká nad Kysucou bola tak zaradená medzi 200 obcí Slovenska, ktoré sa ako prvé podujali realizovať „pilotný“ vládny projekt zadržiavania vody v krajine. Slávnostný a oficiálny štart 1. Realizačného projektu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodní SR 2011 sa uskutočnil 20. 3. 2011 v obci Nižný Slavkov za účasti predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej a starostov zapojených obcí.
Po naplnení všetkých administratívnych krokov a úspešnom zvládnutí výberového konania bola dňa 29. 6. 2011 podpísaná zmluva o dielo so spoločnosťou AP INVESTING SK, s.r.o. a následne i medzi obcou Vysoká nad Kysucou a Úradom práce v Čadci, čím bolo vytvorených 10 pracovných miest pre nezamestnaných obyvateľov našej obce na obdobie pol roka počnúc od 1. 7. 2011.  
Z dôvodu nepriaznivého počasia v mesiaci júl sa so samotnými prácami na realizácii projektu začalo až začiatkom mesiaca august. Do tohto času prijatí pracovníci realizovali čistenie, prehlbovanie, vykopávanie a vyrezávanie odvodňovacích priekop a zaúsťovacích potokov v rôznych častiach našej obce.
V rámci realizácie 1. Realizačného projektu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodní SR 2011 boli na takmer každom potoku miestneho významu vybudované vodozádržné stupne a kaskády, ktorých úlohou je spomaliť nárazovú vodnú vlnu v čase prívalového dažďa. Takto zadržiavaná voda by nemala len rýchlo odtiecť, ale spätne sa vsakovať do krajiny.

Štruktúrovaný rozpočet :
Príspevok poskytnutý obci Úradom vlády SR
- osobné a mzdové prostriedky ...........  1250,00 €
- projektová a inžinierska činnosť ... 12.600,00 €
- stavebné a prevádzkové náklady ... 77.395,00 €
- iné oprávnené  náklady .....................  1.450,00 €
spolu ....................................................... 92.625,00 €
Príspevok  z Úradu práce a soc. vecí na vytvorenie  10 pracovných miest ..... 30.033,00 €
Náklady celkom .........................................................................................................122.658,00 €

V našej obci bolo v rámci tohto projektu vybudovaných:
Stupne na tokoch: 178 ks s predpokladaným objemom zachytenej vody - 13.884 m3
Kaskády na tokoch: 73 ks s predpokladaným objemom zachytenej vody - 15.330 m3
Priekopa na lúke: dĺžka 500m s predpokladaným objemom zachytenej vody - 1.000 m3
Vyčistenie Gajdicovského potoka: dĺžka 900m
Spolu: .................................................................................................................... 30.214 m3

Autorom technického projektu v našej obci je Ing. Peter Pivoluska. Samozrejmou súčasťou projektu je GPS zameranie a odfotografovanie každého stavebného prvku, ktoré budú následne zakreslené i do mapového podkladu.
Stavebné práce na projekte boli ukončené dňa 5. 10. 2011. V týchto dňoch prebiehajú práce na dokončení a to doplňovanie kameňov na jednotlivých stupňoch a kaskádach, prečistenie zaústenia priekopy na lúke a pod. Nasledovať bude fyzická kontrola každého vybudovaného prvku, jeho GPS zameranie, odstránenie prípadných nedostatkov a prevzatie diela.

Na tomto mieste vám prinášame niekoľko fotografií z realizácie diela. Viac fotografií zachytávajúcich realizáciu prác i samotné vodozádržné opatrenia vám prinesieme po ich spracovaní v samostatnej fotogalérii, ktorá bude venovaná tomuto projektu.
{gallery}fotogaleria/Projekty/1.RP{/gallery}

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada