Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_gajpotok_0003Jednou z najzávažnejších a najdôležitejších prác práve prebiehajúcej realizácie 1. Realizačného projektu zadržiavania vody v krajine je i prečistenie Gajdicovského potoka na Nižnom konci.

Tento nenápadný a v čase sucha takmer ani „neviditeľný“ potok miestneho významu sa v čase prívalových dažďov mení na nespútaný vodný živel, ktorý zaplavuje pivnice a nehnuteľností okolitých domov.
Z ústneho podania je známe, že tento tok v minulosti slúžil ako náhon na pílu, čomu bolo prispôsobené i jeho priestorové usporiadanie a nízky spád toku. V čase intenzívneho hospodárenia boli jeho brehy pravidelne udržiavané avšak s ústupom hospodárskych aktivít došlo k ich zarastaniu a zanášaniu. Nakoľko správca toku, ktorým je Správa povodia Váhu, pred niekoľkými rokmi vyčistil iba hornú časť toku Gajdicovského potoka, obec po súhlase s okolitými užívateľmi pozemkov pristúpila k rozšíreniu a prehĺbeniu jeho koryta v rámci lokálnych možností.
V ďalšej fáze prác bude nasledovať ručné „dočistenie“ a úprava vykopanej zeminy. Výsledkom týchto prác by malo byť zvýšenie prietoku a tým i zabráneniu vybreženia tečúcej vody z Gajdicovského potoka.
{gallery}fotogaleria/Prace/2011/Gajdicovsky_potok{/gallery}

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada