Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_turnaj_vysoka2011_0023Naša obec sa so svojím jadrom názvu obce „vysoká“ radí niekoľkým ďalším obciam nesúcim tento názov na Slovensku, v susednej Českej republike a Poľskej republike. Jednou z myšlienok ako sa postupne zoznámiť s kultúrami, tradíciami a obyvateľmi obcí zdieľajúcich ten istý názov v rôznych štátoch, bola myšlienka každoročne organizovať futbalový turnaj v malom futbale práve obcí s názvom Vysoká.


Myšlienka po prvý krát „uzrela svetlo sveta“ ako akcia poriadaná pri príležitosti osláv 390. výročia prvej písomnej zmienky o obci Vysoká nad Kysucou v roku 2009. Už pri prvom spoločnom stretnutí sa starostovia všetkých zúčastnených obcí dohodli, že podujatie bude postupne každý rok organizovať jedna zo zainteresovaných obcí. Po Vysokej nad Kysucou v roku 2009 a Vysokej Městys Hustopeče v roku 2010 prevzala organizáciu, v poradí už III. ročníka Futbalového turnaja obcí s názvom Vysoká, poľská obec Wyszoka. Tá sa nachádza len niekoľko kilometrov od poľsko – českej hranice neďaleko mesta Krnov. Obec Wyszoka patrí do poľskej Gminy Branice v Opoľskom vojvodstve a má takmer 500 obyvateľov.

V sobotu 16. júla 2011 tu však „vysočanov“ bolo o niečo viac. Na ihrisku, s naozaj krásnym trávnikom, sa tu zišli futbalisti a zástupcovia z piatich obcí nesúcich názov Vysoká. Prítomných hostí privítal starosta aj predseda futbalu v obci Wyszoka - Krzysztof Gospodarczyk. Potom svoje sídla v krátkosti predstavili starostovia zúčastnených obcí: Vysoká nad Kysucou (okres Čadca), Vysoká nad Uhom (okres Michalovce) – zástupcovia Slovenska a Vysoká (okres Bruntál), Vysoká (Městys Hustopeče nad Bečvou) ako zástupcovia Českej republiky. Bohužiaľ bez akéhokoľvek vysvetlenia do Poľska, i napriek pozvaniu, nedorazili zástupcovia ostaných Slovenských a Českých obcí nesúcich tento názov.

Po rozlosovaní sa v následných futbalových zápasoch systémom „každý z každým“ rozhodlo o konečnom poradí. Aj v tomto, v poradí treťom ročníku, ako jediným neporazeným týmom  sa stali futbalisti z Vysokej nad Uhom, ktorí si zaslúžene už po tretí krát odniesli domov prvenstvo i putovný pohár. Na druhom mieste sa umiestnil ich každoročne najväčší súper – Vysoká nad Kysucou. Tretie miesto patrilo futbalistom z Vysokej (Městys Hustopeče nad Bečvou). Na štvrtom mieste skončili futbalisti hosťujúcej poľskej obce Wyszoka no a na poslednom piatom mieste futbalisti z Vysokej (okres Brubtál).

Na záverečnom vyhlasovanom ceremoniáli sa však všetci účastníci i za účasti starostky Gminy Branice a poslanca RP Adama Krupy, pod ktorého patronátom sa turnaj konal, zhodli na jednom, že na tomto turnaji vyhrala VYSOKA!

Na budúci rok sa jedinečný turnaj presunie opäť do Českej republiky a  usporiadateľom IV. ročníka, ktorý sa bude konať dňa 7. 7. 2012, bude obec Vysoká okres Bruntál ...

{gallery}fotogaleria/Turnaj_Vysoke/2011{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada