Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_skola_semetes0002Jednou z dominantných budov miestnej časti Semeteš je i budova bývalej starej školy vo vlastníctve obce, ktorá sa nachádza vedľa potravín a pohostinstva U Cipára.
Z histórie našej obce sa dozvedáme, že počas svojej existencie slúžila rôznym účelom a to od školy, cez agitačnú miestnosť, pamätnú izbu, dočasnú ubytovňu až po súčasnosť, kedy je v jednej z jej častí zriadená kaplnka, kde sa konajú pravidelné sväté omše.



Vek a „zub času“ sa však neodmysliteľne prejavil na jej vonkajšom vzhľade a z dôvodu jej lokalizácie na vstupe do obce smerom z Veľkého Rovného, vznikol na základe spoločnej dohody najskôr nápad, ktorý už bol iba „krôčik“ od spoločného projektu farského úradu, majiteľkou susednej budovy potravín a pohostinstva U Cipára pani Ivety Frolkovej a obce Vysoká nad Kysucou.
Cieľom projektu je v niekoľkých etapách skrášliť spoločnými silami jej vzhľad, samozrejme v závislosti na dostupných finančných prostriedkoch.
V prvej etape prác bolo zrealizované vybrúsenie celej strechy a jej opätovný náter. Farbu na náter celej strechy financovala formou sponzorského daru pani Iveta Frolková, ktorá zároveň prevzala záštitu nad úpravou najbližšieho okolia budovy.
V ďalšej fáze prác boli vybrúsené a opätovným náterom ošetrené drevené prístrešky a vstupy do budovy. Súčasťou prác bola i oprava a doplnenie chýbajúcich sklenených výplní verandových skiel. Záštitu nad koordináciou a realizáciou prác prevzal farský úrad, ktorý sa rovnakým dielom spoločne s obcou podieľal na financovaní zvyšného materiálu a prác, ktoré vykonával pán Holaza zo Semeteša.

{gallery}fotogaleria/Vystavba/Oprava_skoly_semetes{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada