Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_porucha0001V pondelok 15. novembra 2010 o 3:00 hod. sa mnoho domácností, smerom od kostola na Nižný Kelčov, zobudilo na hluk vychádzajúci z vodovodných potrubí. Ten bol spôsobený náhlym zvýšením tlaku vody až na neúnosnú mieru, čo malo za následok otváranie a praskanie poistných ventilov.
Mnohé domácnosti tak boli v priebehu niekoľkých chvíľ bez vlastného pričinenia doslova vytopené.


Zničené kúpeľne a pivničné priestory, zvlhnuté uhlie, drevo a stavebný materiál, vytopená materská škola a jej kotolňa, vytočené navŕtavacie pásy na domových prípojkách, poškodené potrubie obecného vodovodu a množstvo ďalších porúch, je iba zlomkom škôd vo viac ako 60 postihnutých domácnostiach i samotnej obce.
Ako sa neskôr zistilo, celý katastrofický scenár bol spôsobený poruchou regulačného ventila umiestneného medzi novovybudovaným prívodným potrubím pitnej vody z Novej Bystrice a pôvodným obecným vodovodom. Nakoľko je však obecný vodovod už pod správou SEVAK-u, zamestnanci obce nemali prístup do priestorov jeho umiestnenia a z toho dôvodu sa preto neúnosný tlak snažili aspoň čiastočne zregulovať obmedzením dodávky pitnej vody. Približne o 9:30 hod. však došlo k poruche na tlakovej stanici v Podvysokej a dodávka pitnej vody bola úplne prerušená.
Po jej opätovnom obnovení pracovníci dodávateľských spoločností, ktoré realizujú prebiehajúci proces prepájania obecného vodovodu, začali ihneď pracovať na odstraňovaní poruchy, ale predovšetkým na spôsobe, aby sa neopakovala.
Práce trvali až do 1:00 hod. nasledujúceho dňa a pokračovali i v priebehu utorka 16. novembra 2010. Práce na prepojení budú trvať takmer dva týždne a skôr ako nebudú absolútne dokončené, môže dochádzať ku krátkodobým výpadkom v dodávke pitnej vody.

.................................................................................................................................................................................................

V súvislosti s touto udalosťou Obecný úrad vo Vysokej nad Kysucou žiada občanov z časti obce od kostola v ústredí smerom na Makov po rodinný dom pána Milana Lajčáka na Nižnom Kelčove, ktorým vznikla škoda  na majetku dňa 15. 11. 2010, ktorú spôsobil nový správca vodovodu – SEVAK a.s. Žilina dôsledkom  zvýšeného tlaku vo vodovodnom potrubí a to poškodené ventily, zatopené náradia, pivničné a obytné priestory ..., aby tieto škody nahlásili písomne do 26. 11. 2010 do 15:00 hod. na Obecný úrad vo Vysokej nad Kysucou v kancelárií prvého kontaktu, alebo priamo u starostu alebo prednostu obecného úradu.
Tlačivo na vypísanie žiadosti  nájdete TU, prípadne vo vyššie uvedených kanceláriách obecného úradu. Tlačivo môžete podpísané naskenovať a spoločne s prílohami zaslať na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
V prípade, že si budete uplatňovať škodu za zatopený hnuteľný a nehnuteľný majetok, je vhodné doložiť i fotodokumentáciu (môže byť aj v elektronickej podobe) poškodených vecí, doklad o oprave alebo kúpe  poškodenej veci atď.
Vaša žiadosť bude zaslaná na preplatenie správcovi vodovodu  SEVAK a.s. Žilina
Tak isto žiadame všetkých občanov, ktorí mali zatopené uhlie drevo a iný  vykurovací materiál, dôsledkom zvýšeného tlaku vo vodovodnom potrubí, aby toto nahlásili na Obecný úrad, z dôvodu zabezpečenia preventívnej kontroly proti vzniku požiaru v termíne do 26. 11. 2010!

...................................................................................................................................................................................................

Na nasledujúcich fotografiách je zobrazené zariadenie, ktoré "pohromu" spôsobilo a niekoľko pohľadov na podzemnú šachtu, kde prebieha proces prepájania vodovodu i v neskorých nočných hodinách ...
{gallery}fotogaleria/Vodovod/Vytopenie2010{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada