Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

ovcovce_kriz0006Umiestnenie každého kríža či kaplnky v našej obci má svoju zaujímavú históriu. História pôvodného dreveného kríža, ktorý sa nachádza v osade Ovčovce na Semeteši je „krvavá“.
To, že dňa 20. apríla 1945 „vlasovskí“ vojaci, počas svojho „besnenia“ na Semeteši  zastrelili 21 nevinných mužov a chlapcov vo veku od 16 do 61 rokov,  vie takmer každý obyvateľ našej obce.

Málo kto však vie, že troch zo spomenutých 21 mužov - Jozefa Cipka a bratov Jozefa a Štefana Kaduchovcov zastrelili priamo v osade Ovčovce na mieste, kde dnes stojí drevený kríž. Ten dali zhotoviť ich pozostalí a príbuzní a vedľa kríža zasadili malú brezu.
Vplyvom poveternostných podmienok však drevo, z ktorého bol zhotovený, nenávratne podľahlo skaze. Preto sa miestne ženy pani Anna Pupíková, Emília Miklušová, Justína Mehešová a Anna Kozlíková rozhodli, že kríž, ku ktorému sa pravidelne chodia modliť na vlastné  náklady vymenia.  Nový, masívny kríž z dreva smrekovca opadavého zhotovil majster stolár z Veľkého Rovného a vymenené bolo i umučenie.
Slávnostná udalosť požehnania vymeneného kríža sa udiala dňa 10. 10. 2010, kedy o 16:00 hod. nový kríž požehnal správca farnosti vo Vysokej nad Kysucou d.p. Mgr. Peter Hrenák.

Na tomto mieste Vám prinášame niekoľko fotografií z priebehu požehnávania nového kríža ...
{gallery}fotogaleria/Krize/Ovcovce{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada