Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb covidovy stlp IMG 6532V historických častiach európskych miest obdivujeme architektúru morových stĺpov. Už menej si uvedomujeme, že za každým z nich sa skrýva desivá epidémia a tisíce ľudských príbehov, ktoré ukončila nákazlivá choroba. Na pamiatku morovej epidémie bol postavený stĺp, rovnako nazvaný: "morový".

Súčasná pandémia COVID-19 zasiahla celý svet a územne presiahla rozsah epidémií v histórii. Mnohí prišli o život, o svojich blízkych. Vo Vysokej nad Kysucou hneď na začiatku pandémie obec zabezpečila pre všetkých obyvateľov rúška, ktoré dobrovoľníci rozniesli do každého domu. Pre seniorov bola možnosť urobiť im nákup základných potravín a hygienických potrieb. Popri osobnej angažovanosti si veriaci uvedomovali, že nad vírusom môžu vyhrať len s Božou pomocou. Každý deň preto prosili o ochranu a pomoc Ježiša v Najsvätejšej sviatosti. Sväté omše, hoci za zatvorenými dverami, boli zakončené eucharistickým požehnaním.

Hoci je predčasné robiť závery, predsa môžeme konštatovať, že v kritickom roku 2020 bolo vo farnosti 35 pohrebov, zatiaľ čo v roku pred vypuknutím pandémie ich bolo 44 a päťročný priemer je 39 pohrebov. V tomto nemožno nevidieť Božiu ochranu.

Prejavom vďačnosti veriacich voči Pánu Bohu je covidový stĺp Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Zároveň má byť pripomienkou na obdobie pandémie, počas ktorej boli zatvorené brány kostolov, ale Ježišovo srdce zostalo stále otvorené pre všetkých, ktorí v ňom hľadajú útočisko. Stĺp bol požehnaný na slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, 11. júna 2021. Architektúrou i rozmermi je oproti honosným barokovým pamiatkam jednoduchý a skromný. Jedinečný je však v tom, že časom ho obrastú popínavé ruže siahajúce až k soche Božského srdca vo výške 2 a pol metra. Živé kvety pokryjú mŕtvy kameň, aby vyjadrili, že vďaka Ježišovmu zmŕtvychvstaniu život víťazí nad smrťou a nádej nad strachom. Pamätná tabuľka v latinčine pozýva okoloidúcich k modlitbe: Cor IesV, fons VItae et paX nostra fI VVLgo sVo refVgIo seCVro teMpore ContagII. FCVraVerVnt fa. R.G. et fa. D.V. - Srdce Ježišovo, prameň života a náš pokoj, buď svojmu ľudu bezpečným útočiskom v čase nákazy.“ Všetky písmená v latinskom texte, ktoré sú zároveň rímskymi číslicami, sú zvýraznené a ich výsledná hodnota 2021 určuje dátum vzniku stĺpu. Dal by Pán, aby spomínaný rok bol zároveň zánikom pandémie ...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada