Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

Zápisnica č. 2/2005 zo schôdze verejného obecného zastupiteľstva konaného 18. 4. 2005 na Obecnom úrade vo Vysokej nad Kysucou.

Program:
1) Otvorenie
2) Voľba overovateľov zápisnice a návrhovej komisie
3) Kontrola plnenia uznesení z minulého zasadnutia OZ
4) Návrh rokovacieho poriadku komisie na ochranu verejného záujmu
5) Hnuteľný majetok obce
6) Hospodárenie obce v Ľ 2005
7) Rôzne
8) Diskusia
9) Schválenie uznesenia
10) Záver


Ad.1 Otvorenie
Schôdzu obecného zastupiteľstva otvoril starosta obce Ing. Ladislav Kubačák. Privítal prítomných poslancov a oboznámil ich z programom dnešnej schôdze a zároveň vyzval prítomných o vznesenie pripomienok voči predloženému programu. Nakoľko nikto z prítomných poslancov nemal k programu schôdze žiaden pozmeňujúci návrh dal starosta o programe hlasovať. Z celkového počtu 8 prítomných poslancov hlasovalo o predloženom programe ZA 8: Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka a Jozef Zborovan. Nikto z prítomných nebol PROTI ani sa hlasovania NEZDRŽAL.
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.


Ad.2 Voľba overovateľov zápisnice a návrhovej komisie
Ako overovatelia zápisnice sa prihlásili: Mgr. Martin Machciník a Mgr. Milan Pivko. Do návrhovej komisie boli navrhnutí: Ing. Jozef Jurčo a Ján Šamaj. O navrhnutých členoch dal starosta hlasovať. Z celkového počtu 8 prítomných poslancov hlasovalo ZA 8: Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka a Jozef Zborovan. Nikto z prítomných nebol PROTI ani sa hlasovania NEZDRŽAL.
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.


Ad. 3 Kontrola plnenia prijatých uznesení
Starosta uviedol, že všetky body uznesenia z ostatnej schôdze OZ boli splnené.


Ad. 4 Návrh rokovacieho poriadku komisie na ochranu verejného záujmu
Na poslednej schôdzi OZ konanej dňa 11. 2. 2004 poslanci OZ uznesením č. 1/2005 schválili Komisiu na ochranu verejného záujmu v zložení: Mgr. Anna Sujová (predseda), Mgr. Milan Pivko (člen) a Mgr. Martin Machciník (člen). Verejný funkcionári museli, podľa zákona najneskôr do 31. 3. 2005 v zmysle stanovej šablóny, predložiť Komisii na ochranu verejného záujmu majetkové priznanie. Starosta obce tak v stanovenom termíne i učinil. Aby mohla samotná komisia pracovať, musí mať schválený svoj rokovací poriadok. Návrh rokovacieho poriadku komisie na ochranu verejného záujmu bol dňa 6. 4. 2005 prerokovaný Radou OZ, ktorá ho odporučila na schválenie OZ. Predmetný návrh Rokovacie poriadku komisie na ochranu verejného záujmu prečítal starosta. Nakoľko nikto s poslancov nemal k rokovaciemu poriadku žiaden pozmeňujúci návrh, starosta dal o ňom hlasovať:
ZA – Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - nikto
Obecné zastupiteľstvo Rokovací poriadok komisie na ochranu verejného záujmu schválilo, v zmysle predloženého návrhu.
Plné znenie Rokovacieho poriadku komisie na ochranu verejného záujmu tvorí prílohu tejto zápisnice.
Uznesenie k bodu prijaté a priložené k zápisnici.


Ad. 5 Hnuteľný majetok obce
V úvode tohto bodu programu predložil starosta obce pred poslancov OZ návrh na vyradenie DHM a ZP v majetku obce Vysoká nad Kysucou a v užívaní obecným úradom. O preloženom návrhu dal zároveň hlasovať:
ZA – Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - nikto
Obecné zastupiteľstvo návrh na vyradenie DHM a ZP schválilo, v zmysle predloženého návrhu s podmienkou, že za likvidáciu predmetov bude zodpovedná inventarizačná komisia o čom vyhotoví i podrobný zápis.
V ďalšej časti tohto bodu programu starosta prítomných informoval, že po niekoľkých rokoch sa našiel odcudzený obecný traktor. Ten už bol prevezený z Trnavy a momentálne sa nachádza v garáži firmy MOTOTRANZ v Korni, ktorá nám na prevoz zapožičala i chýbajúce predné koleso. Na poslancoch OZ je navrhnúť, čo budeme s ním robiť. Možnosti máme v celku 3:
1) ponechať si oba traktory. V tomto prípade by sme druhý traktor nemali kde garážovať, na druhý traktor dokonca ani nemáme prídavné zariadenia a obec by oba traktory „neuživila“(zákonné poistky, poplatky, pravidelná údržba ..)
2) predať nájdenú 72 a za získané peniaze zgenerálkovať starú 52
3) dať vypracovať cenové ohodnotenie 52 a tú predať nakoľko je to starší traktor z roku výroby 1986 akaždoročne si vyžaduje rastúce finančné investície na jeho údržbu. Za získané peniaze by sme dali opraviť 72 a prípade, že by oprava nebola finančne náročná za zvyšok kúpiť ojazdený terénny automobil pre údržbárov.
Táto problematika bola prejednaná i na schôdzi Rady OZ, ktorej členovia navrhli, že pre obec je najprijateľnejšia alternatíva č.3.
Mgr. Milan Pivko – je určite najschodnejšie predať 52-ku,peniaze využiť na opravu 72 a samozrejme uvažovať o vozidle pre údržbárov
Ján Lysík – v prípade, že by sme si nechali oba traktory, 52 by mohla v zimných mesiacoch rozorávať Vyšný Kelčov a možno by nás vyšla lacnejšie jej údržba ako zaplatiť za rozorávanie niekomu inému
Ján Filo – naša stará 52 jednoducho na „nemá šancu“ robiť zimnú údržbu MK vo Vyšnom Kelčove. Ten traktor je jednoducho slabý a dokonca i keď rozorával Vysokú a Semeteš musel mu pomáhať p. Hazuka z Vyšného Kelčova.
Na schôdzu OZ s ospravedlneným oneskorením prišli poslanci Ján Jánsky a Anton Opial.
Anton Opial – v prípade, že OZ schváli odpredaj 52 odporúčam aby sme sa nedržali znaleckého posudku, pokiaľ bude pre nás nevýhodný, ale reálnej tržnej hodnoty.
Ján Jánsky – v prípade, že bude odpredaj traktora reálny, mali by sme to dať vedieť obyvateľom a prípadným záujemcom z našej obce vedieť cestou obecného rozhlasu, aby sme sa vyhli podozreniu, že sme ich o tom dostatočne neinformovali
Jozef Vrbinár – malo by sa zvážiť za akú cenu sme ochotní odpredať 52. Poslanci OZ by mali odsúhlasiť nejakú spodnú hranicu pod ktorú pri odpredaji nepôjdeme.
starosta – v prípade, že vyhlásime na odpredaj formou verejnej súťaže, bude to formou „z ruky do ruky“ a hrozí nám riziko, že nový majiteľ si kúpený traktor ihneď odvezie a obec zostane, do doby pokiaľ nebude opravená 72, bez traktora. Z predchádzajúcej diskusie predpokladám, že súhlasíte s alternatívou č. 3, teda odpredajom traktora 52 a preto navrhujem aby bol tento odpredaný nie menej ako za 150 000,- Sk.
Nakoľko nikto z prítomný nevzniesol iný návrh starosta dal hlasovať:
ZA – Ján Jánsky, Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - nikto
Obecné zastupiteľstvo schválilo odpredaj traktora 52, po vypracovaní znaleckého posudku, nie je však za menej ako 150 000,- Sk.
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.


Ad. 6 Hospodárenie obce v prvom ¼ 2005
Ako prvé predniesol starosta obce plnenie obecného rozpočtu za prvý ¼ 2005 a následne nato i jeho čerpanie taktiež za prvom ¼ roku 2005.
O predloženom čerpaní a plnení obecného rozpočtu za prvý ¼ 2005 dal starosta hlasovať:
ZA – Ján Jánsky, Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - nikto
Obecné zastupiteľstvo čerpanie a plnenie obecného rozpočtu za prvý ¼ roku 2005 schválilo.
Plnenie i čerpanie obecného rozpočtu za prvý ¼ roku 2005 tvoria v plnom znení prílohu tejto zápisnice.
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.


Ad. 7 Rôzne
V úvode tohto bodu programu predniesol starosta obce prítomným poslancom návrh Kolektívnej zmluvy pre zamestnancov obce Vysoká nad Kysucou. O predloženom návrhu dal starosta hlasovať:
ZA – Ján Jánsky, Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - nikto
Obecné zastupiteľstvo Kolektívnu zmluvu zamestnancov obce Vysoká nad Kysucou schválilo v zmysle predloženého návrhu.
Na schôdzu OZ s ospravedlneným oneskorením prišla poslankyňa Mgr. Anna Sujová.

V ďalšej časti tohto bodu programu mali poslanci OZ rozhodnúť o žiadostiach doručených pred plénum OZ.
Anna Skybíková, Vysoká nad Kysucou 1 – odvolanie sa proti rozhodnutiu OZ a opätovná žiadosť o zníženie platby za TKO
V následnej diskusii poslanci OZ spoločne navrhli, aby domácnosť p. Skybíkovej bola kvôli vzdialenosti posudzovaná ako domácnosť vykurovaná ekologickým kúrením. Starosta obce dal teda o tomto návrhu hlasovať:
ZA – Ján Jánsky, Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - Mgr. Anna Sujová
Obecné zastupiteľstvo opätovnú žiadosť o zníženie poplatku za odvoz domového odpadu schválilo a domácnosť p. Anny Skybíkovej bude pri platbe posudzovaná ako domácnosť s ekologickým kúrením.
Únia nevidiacich a slabozrakých – žiadosť o finančnú dotáciu
Poslanec Ján Jánsky navrhol poskytnúť Únii nevidiacich a slabozrakých ZO Čadca finančnú dotáciu vo výške 1 000,- Sk. Starosta dal o tomto návrhu hlasovať:
ZA – Ján Jánsky, Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Mgr. Anna Sujová, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - nikto
Obecné zastupiteľstvo žiadosť o finančnú dotáciu schválilo v zmysle schváleného návrhu vo výške 1 000,- Sk (suma bude prevedená na účet žiadateľa).
MUDr. Dušan Šupola, praktický lekár – žiadosť o zníženie platby nájomného
Starosta uviedol, že ho osobne navštívila manželka p. Šupolu, ktorá m doručila podklady a finančné výpisy o chode ambulancie. Finančné výpisy predstavil i prítomným poslancom. V následnej diskusii sa poslanci zhodli, že v chode ambulancie MUDr. Šupolu naozaj došlo k náprave.
Ján Jánsky – mali by sme zohľadniť, že sa predsa len jedná o lekára a koniec koncov máme poistku a to, ak by náhodou došlo k porušeniu pracovnej morálky, môžeme nájomné opätovne zvýšiť.
Ján Lysík – som za ďalšiu úpravu nájomného
Mgr. Martin Machciník – taktiež súhlasím
Mgr. Martin Machciník, Ján Jánsky – navrhujeme znížiť nájomné na konečných 500,- Sk/m2 za rok.
Starosta dal o tomto návrhu hlasovať:
ZA – Ján Jánsky, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Mgr. Anna Sujová, Ing. Ľubomír Šperka, Jozef Zborovan
PROTI – nikto
ZDRŽAL SA - Ing. Jozef Jurčo, Ján Šamaj
Obecné zastupiteľstvo žiadosť o zníženie platby nájomného schválilo na sumu 500,- Sk/m2 za rok.
V závere tohto bodu programu odovzdal starosta obce, do rúk predsedkyne Komisie na ochranu verejného záujmu Mgr. Anne Sujovej, majetkové priznanie za rok 2004.
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.

Ad. 8 Diskusia
Starosta – informoval prítomných, že v decembri roku 2004 bola vyhlásená verejná súťaž na dodávateľa stavby Výstavba telocvične + rekonštrukcia ZŠ a MŠ. Do súťaže sa prihlásili dve firmy B+B Korňa a fa. ELPRAM. Zohľadnením všetkých kritérií výberová komisia vybrala firmu B+B Korňa. Firma ELPRAM prostredníctvom JUDr. Antona Kupšu však podala voči výsledku výberového konania námietku na Úrad verejného obstarávania a ten nariadil súťaž do 30 dní zrušiť. Momentálne je celá táto vec v konaní a obec podniká príslušné kroky.
Ing. Ľubomír Šperka – na margo rozorávania počas tejto zimy by som chcel povedať, že sa vôbec nerozorávala časť Zadná zátoka a Zlámaná. Osobne mi to pripadá, že bolo rozorávané iba po môj dom aby som sa náhodou nesťažoval. Máme takú možnosť, že na budúci rok by sme rozorávanie MK vo Vyšnom Kelčove ponúkli niekomu inému?
Starosta – je treba zohľadniť tú skutočnosť, že tento rok bolo naozaj viac snehu ako po iné roky a jednoducho nie každú vzdialenú osadu ide pravidelne rozorávať. Na druhej strane sme radi, že p. Ján Hazuka túto prácu zobral, lebo sme niekoho zháňali a nikto ten Vyšný Kelčov nechcel ísť robiť.
Anton Opial – je vidieť zmenu k lepšiemu čo sa týka údržby cintorína. Tí chlapi to robia naozaj dobre. Bolo by možné im ešte zakúpiť nejaké tmavé obleky, v ktorých by boli počas pochovávania oblečení?
Starosta – Budeme to riešiť.
Starosta – navrhujem aby komisia pre oblasť životného prostredia a výstavby, prípadne i ďalší poslanci, prešla MK a tie, ktoré nebudú dotknuté výstavbou kanalizácie, navrhla na opravu
Anton Opial – účinnejšie bude, keď tie cesty budú po daždi a tak uvidímekde ich voda najviac narúša
Na výzvu starostu sa dobrovoľne na obhliadku MK spoločne s komisiou pre oblasť životného prostredia a výstavby prihlásili Anton Opial a Ján Lysík.
Ján Lysík – obyvatelia osád Dibalka a U Liskov sa sťažujú na devastáciu cesty v dôsledku ťažby drevnej hmoty p. Pavlíkom
Starosta – skutočnosť prešetríme priamo na mieste a vyvoláme jednanie s p. Pavlíkom
Ján Lysík – je možné aby SSE až 4 krát do týždňa vypínali elektrickú energiu a dokonca i keď boli veľké mrazy!?
Starosta – rekonštrukciu vedenia musia robiť mimo vegetačného obdobia a teda i v mrazoch a my nevieme určiť podmienky ako často môžu a nemôžu vypínať elektrinu
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.


Ad. 9 Schválenie uznesenia
V tomto bode programu dnešnej schôdze OZ predniesla návrhová komisia v zložení Ing. Jozef Jurčo a Ján Šamaj návrh na uznesenie. O predloženom návrhu na uznesenie hlasovalo z celkového počtu 10 poslancov obecného zastupiteľstva ZA 10 poslancov: Ján Jánsky, Ing. Jozef Jurčo, Ján Lysík, Mgr. Martin Machciník, Anton Opial, Mgr. Milan Pivko, Mgr. Anna Sujová, Ján Šamaj, Ing. Ľubomír Šperka a Jozef Zborovan. Nikto z prítomných nebol PROTI ani sa hlasovania NEZDRŽAL. Uznesenie OZ č. 2/2005 bolo teda jednohlasne prijaté.
Uznesenie k bodu prijaté, priložené k zápisnici.


Ad. 10 Záver
Na záver starosta Ing. Ladislav Kubačák poďakoval všetkým prítomným poslancom za účasť a následne na to starosta obce schôdzu Obecného zastupiteľstva ukončil.

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada