Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Slovckym vinohradem 025Medzi regióny pri vyslovení ktorých každú cestovateľskú dušu akosi mimovoľne napadne, že tam by sa bolo treba podívať určite patrí aj Slovácko – národopisná oblasť rozkladajúca sa od rieky Moravy na východ po štátne hranice so Slovenskom,  na západ po Chříby, Ždánický les a Brno a od Hostýnskych vrchov na severe až po štátnu hranicu s Rakúskom na juhu.

Aj preto sa táto rozsiahla národopisná oblasť delí na šesť (po novom sedem) podoblasti. Jednou z nich je Podluží, ktoré patrí medzi najteplejšie a najúrodnejšie regióny v Českej republike. Darí sa tu poľnohospodárstvu, ovocinárstvu a tiež vinárstvu. Slovácka vinohradnícka podoblasť zahŕňa 117 vinárskych obcí v piatich okresoch.

V snahe propagovať   posledne menované odvetvie poľnohospodárstva poriadajú vo vinárskych regiónoch, hlavne v období jesenného zberu úrody, celý rad akcií, ktoré možno zahrnúť pod pojem vinárska turistika.

Akcií je veľa a bokom neostávajú ani turisti a obce, v spolupráci s miestnymi vinármi, so svojimi pochodmi a putovaniami. Trasy sú vytýčené tak, aby návštevníci prešli okrem vinohradov aj priamo „výrobňou vína“ – vínnymi sklepmi, teda hospodárskymi budovami určenými na primárne spracovanie a výrobu vína.

Klub turistiky Vysoká nad Kysucou nasmeroval cieľ ďalšieho tohtoročného autobusového výletu na Slovácko práve na Podlužie, kde sa v sobotu 8.10.2016 v obci Mutěnice konal už 40. ročník turistickej akcie Burčákový pochod, alebo Putování slováckym vinohradem. Úctyhodnému počtu usporiadaných ročníkov zodpovedá aj úctyhodný počet každoročných účastníkov. Aj keď sa jedná o nekvalifikovaný odhad, ale počet účastníkov určite presiahol číslo 5000.

Trasy dlhé 4, 9 a 12 km boli dĺžkou viac menej len symbolické, ale na ich prejdenie bola potrebná dlhá doba. Domáci vinári ponúkali občerstvenie nielen v dvoch lokalitách (Mutěnické búdy v Mutěniciach  a Pod Dubňanskú horu v Dubňanoch) v ktorých sú sústredené „búdy“, ako tu hovoria sklípkom, ale aj na každom širšom priestore vedľa ciest po ktorých viedli trasy. Okrem hojnosti všakovakých domácich jedál a špecialít to bol najmä burčiak – ešte len čiastočne skvasený hroznový mušt, ale aj rôzne druhy vín a skvapalneného ovocia s podstatne vyšším objemom alkoholu. Nechýbalo ani pivo a našli sa aj „hodové“ stánky s hračkami, oblečením, medovníkmi, balónmi či bižutériou. A na chodníkoch tesno ako na Veľkej burze v Poľskom Tešíne.

Na netradičný turistický pochod s netradičnými zážitkami, počas ktorého vládlo príjemné, skoro slnečné a bezveterné, jesenné počasie bude určite dlho spomínať všetkých 147 účastníkov spomínaného turistického výletu.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada