Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

20240323 091010Pred ohňom ujdeš, ale pred vodou nie. Aj napriek pravdivosti tohto príslovia je voda to, bez čoho sa v žiadnom prípade nezaobídeme a aj to bol jeden z dôvodov vyhlásenia Svetového dňa vody Organizáciou spojených národov, ktorá tomuto dňu určila dátum 22. marca.

V snahe pripomenúť tento deň organizuje Klub turistiky Vysoká nad Kysucou už od roku 2014 každoročnú nenáročnú turistickú vychádzku, ktorej cieľom je návšteva lokalít súvisiacich s vodou – pramene riek, minerálne pramene, jazerá či umelé vodné plochy.
Tak tomu bolo aj v sobotu 23.3.2024, keď sme za miesto návštevy vybrali vodnú nádrž v Milošovej. Aby pešia trasa bola pestrá aj z poznávacieho hľadiska začínala v Mostoch u Jablunkova na autobusovej zastávke Štátna hranica. Hneď pod autobusovou zastávkou prechádzame potok Renštok (od štátnej hranice po sútok s Čierňankou potom Šľahorov potok) a miestnou cestou pomedzi roztrúsenú zástavbu, s peknými výhľadmi do okolia, za stáleho stúpania mierime k unikátnej stredovekej obrannej pevnosti Veľké Šance (https://www.mojekysuce.sk/turistika/navstivte-historicke-opevnenie-sance). Počasie nám praje aj dobrou dohľadnosťou a tak si popri zoznámeniu sa s historickou pamiatkou užívame aj jarnú pohodu.


Z pevnosti pokračujeme, spoznávajúc chotár Mostov u Jablunkova, po zelenej turistickej značke cez osady Šance, Motyčanka a Filůvka „domov“ – na Slovensko. Hneď po prejdení štátnej hranice navštevujeme ďalšiu, tento krát prírodnú, pamiatku - kamenné gule v miestnej časti Milošovej Megoňkách.
Záverečná časť tejto turistickej vychádzky vedie potom cez osady Strýková a Ďadíkovci k nášmu hlavnému cieľu – vodnej nádrži Milošová, rybníku Slovenského rybárskeho zväzu, miestnej organizácie Čadca. Nádrž s vodnou plochou 3 ha bola vybudovaná na ľavostrannom prítoku potoka Od Sagatky, ktorý tvorí katastrálnu hranicu medzi Čadcou a Rakovou, v roku 1987 (https://www.srzcadca.sk/polo%C5%BEka%20portf%C3%B3lia/vn-milosova/ ).


Tejto vydarenej turistickej akcie sa zúčastnilo viac ako 80 turistov pre ktorých musel organizátor zabezpečiť zmluvný autobus, aby ich na dva krát vyviezol z Čadce na štart trasy do Mostov u Jablunkova a na záver zase na dva krát dopravil z Milošovej do Čadce. Aj toto poriešenie dopravy prispelo k spontánnej spokojnosti všetkých účastníkov.

 

Text a foto: Anton Opial

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada