Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb DSCN0066Tomáš Uhorčík, rodák z Predmiera – toho turzovského,  po úteku z väzenia na Bytčianskom zámku, ku ktorému mu pomohol Juraj Jánošík, strávil údajne zimu v r. 1710 vo Veľkom Rovnom v osade U Pavlíkov.                                                                                        

Po javorníckych kopcoch teda určite prešiel nejeden krát. A po nich viedli aj trasy 3. ročníka turistického pochodu Po stopách Tomáša Uhorčíka, ktorého organizátorom je Turistický klub Turzovka.

Bol to výborný tip, aj pre vysockých turistov, kde stráviť nedeľu 17.4.2016. Nakoniec sme boli s počtom 11 najpočetnejšou skupinou spomedzi 63 účastníkov. Za zmienku určite stojí, že ako najstarší účastník akcie bol vyhodnotený „ náš turista“ Jozef Vráblik zo Semeteša.

Nádherné, až do poobedia trvajúce, jasné a na skorú jar snáď až príliš teplé počasie, pohodová trasa s viacerými nádhernými výhľadovými miestami, len umocňovali turistický zážitok.

O prekonanie stúpania z údolia Kysuce do sedla Semeteš sa ráno postaral autobus, ktorým sa sem účastníci vyviezli. Potom už nasledoval „jemný“ profil trasy vedúcej cez Solisko a osady U Bielov a Bachronovce ku kaplnke na Vršťovni, od ktorej bola plánovaná zachádzka k Jánošíkovým skalám v katastri obce Dlhé Pole. Po návrate smerujeme k najkrajšiemu miestu celej trasy na Jantošikov vrch 832 m s nízkou Mikovčákovou rozhľadňou a turistickým prístreškom – ale hlavne nádhernými, takmer kruhovými, výhľadmi. S takýmito miestami sa len ťažko lúči, ale čas sa zastaviť nedá ... A tak cez osadu Taranovci, Veľkú lúku a popri osade Valčuhovci – vychutnávajúc si výhľady na Turzovku s „kráľovnou Moravsko-sliezskych Beskýd“ (Lysou horou 1.323 m) tróniacou o čosi severnejšie – a Vŕšek schádzame, spokojní s aktívne prežitým dňom, do centra Turzovky.

 

Text: Anton Opial

Foto: Anton Opial a Mgr. M. Pekárová

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada