Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb protipovodnovy vozik 02Užitočné vybavenie, ľahká manipulácia a priama dostupnosť v obciach. To sú tri hlavné výhody nových protipovodňových prívesných vozíkov, ktoré si v piatok 13. novembra 2015 prebrali zástupcovia miest a obcí  na námestí Andreja Hlinku v Žiline od ministra vnútra SR Róberta Kaliňáka. Medzi samosprávami, ktoré získali takéto jedinečné vybavenie, bola i obec Vysoká nad Kysucou.

Vďaka projektu „Aktívne protipovodňové opatrenia“ Ministerstvo vnútra SR distribuuje celkovo 621 vozíkov do najohrozenejších lokalít na celom Slovensku. Projekt je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom operačného programu Životné prostredie. Celková hodnota projektu je 63 000 000 EUR a vďaka nemu Slovensko získalo aj ďalšie kusy špeciálnej techniky určené na boj proti rozsiahlejším povodniam.

Pred samotným prevzatím protipovodňového vozíka musel veliteľ DHZ Vysoká nad Kysucou Ján Lovasz v dňoch 10. a 11. októbra 2015 absolvovať intenzívne dvojdňové školenie v Záchrannej brigáde HaZZ v Žiline, kde získal osvedčenie na obsluhu a používanie vybavenia, ktoré protipovodňový vozík obsahuje.

Výhoda vozíka spočíva v jeho malom rozmere, ktorý mu dovoľuje rýchly presun. Jeho prevoz môže zabezpečiť každé bežné osobné vozidlo a šofér so štandardným vodičským oprávnením. Na jeho ťahanie sú samozrejme uspôsobené obe hasičské automobily Ford transit, hasičská šesťkolka i štvorkolka. Napriek jeho veľkosti sa do vnútra tohto špeciálneho prívesu zmestilo viacero kusov nenahraditeľnej protipovodňovej techniky, ktorá výrazne uľahčí a hlavne zefektívni prácu našich hasičov. Výbava vozíka zahŕňa kalové čerpadlo, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, povodňové bariéry, elektrické kalové čerpadlo s vybavením, plávajúce čerpadlo, lopaty, vedrá a ďalšie náradie potrebné pre promptný zásah zložiek. Využívať protipovodňový vozík budú mať, po povinnom zaškolení členov zásahových jednotiek veliteľom Jánom Lovaszom, členovia oboch dobrovoľných hasičských zborov v našej obci.

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada