Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb erik jancikKaždoročne Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera realizuje Ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť. Do 5. ročníka  starosta obce Mgr. Anton Varecha za obec Vysoká nad Kysucou nominoval aktívneho mladého človeka i z našej obce. Po posúdení všetkých nominovaných bolo Ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť v kategórii AKTÍVNY MLÁDEŽNÍK udelené ERIKOVI JANČÍKOVI z Vysokej nad Kysucou!

Erik Jančík patrí medzi mladú generáciu aktívnych športovcov. Do povedomia v našej obci sa dostal ako pokračovateľ rodinnej tradície vynikajúcich futbalistov. Svojimi hernými výkonmi potešoval fanúšikov TJ SPARTAK Vysoká nad Kysucou už od svojich žiackych začiatkov. Už ako dorastenec začal obliekať dres mužov TJ SPARTAK Vysoká nad Kysucou, ktorým i vďaka svojej hre v roku 2017 pomohol s postupom do V. Ligy SSFZ skupiny A.

Po absolvovaní základného trénerského kurzu Erik začal okamžite s vedením vznikajúcej prípravky TJ SPARTAK Vysoká nad Kysucou. Vďaka jeho doslova každodennej snahe sa vtedy z viac ako 30 členného kolektívu neorganizovaných „naháňačov lopty“ začali formovať malí futbalisti. Ako mladý človek  si okamžite vytvoril jedinečný spôsob komunikácie s rodičmi malých futbalistov prostredníctvom sociálnych sietí. Týmto spôsob mal a do dnešných dní i má zabezpečenú dokonalú informovanosť o konaní sa tréningov i zápasových cyklov. V priebehu niekoľkých rokov dokázal sformovať mužstvo žiakov, s ktorými i napriek tomu, že postúpil v súkromnom živote na vysokoškolské štúdium, trénuje minimálne dva krát do týždňa a samozrejme absolvuje i majstrovské zápasy. Obrovská chuť, zanietenie a srdce človeka, ktoré sa obetuje pre prácu s deťmi (i keď vlastné zatiaľ nemá) mu nedovolili mladšie ročníky detí „nechať napospas osudu“ a opäť ukrojil zo svojho vlastného času, aby sa súbežne venoval ako tréner i nesúťažnej prípravke TJ SPARTAK Vysoká nad Kysucou. Tú aktuálne navštevuje 25 detí! Práca s deťmi ho natoľko pohltila, že kvôli nim prestal v mladom veku i s aktívnym futbalom a ako sám hovorí: „Deti sa nedajú odložiť, tréner musí byť na tréningu i na zápase, inak by to nemalo zmyslel.“

Ak by si niekto myslel, že na tréningoch žiakov či prípravky vládne kvôli Erikovmu mladému veku „anarchia“ veľmi by sa mýlil. Erik svojím prístupom a jedinečnou komunikáciou dokáže natoľko zaujať a sústrediť pozornosť malých futbalistov na tréning, že na rečnenie, vystrájanie a narušovanie priebehu tréningu a samozrejme i zápasu ani len nepomyslia.

Zatiaľ čo mnohým trénerom aktuálna situácia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 prerušila trénerskú činnosť o Erikovi to neplatí. Opäť sa vynašiel a prišiel s netradičným riešením! Svojím malým zverencom, ktorí netrpezlivo vždy očakávajú akúkoľvek správu od Erika, každý týždeň pošle inštruktážne video, na ktorom im on osobne predvedie požadovanú tréningovú figúru. Malý futbalisti (žiaci i prípravka) si ju musia doma nacvičiť, rodičia ich nafilmujú a video odošlú Erikovi. Jedinečné riešenie slávi svoj úspech a deti, ktoré sú i kvôli prerušeniu vyučovania doma, sa predháňajú kto požadovanú figúru zvládne lepšie.

Je priam až neuveriteľné aké obrovské množstvo osobného času dokázal mladý človek Erik Jančík, vyčleniť zo svojho života, aby ho odovzdal nie jednému či dvom ďalším, ale takmer 50-tim deťom, ktoré by si týždeň bez stretnutia a spoločného športovania s ním ani len nevedeli predstaviť.

Erikovi Jančíkovi k získanému oceneniu srdečne blahoželáme a v jeho ďalšej práci s mládežou mu želáme veľa entuziazmu, sily a odhodlania, aby i naďalej bol príkladom nie len pre svojich zverencov, ale pre všetkých, ktorí sú ochotní angažovať sa pre ostatných …

 

thumb logoRMZK

 

Všetkých ocenených si môžete pozrieť v nasledujúcom videu. Erika Jančíka nájdete v 45 sekunde:

 

Erik Jančík so svojimi zverencami ...

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada