Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Hrady 3 028Hričov-Lietava-Budatín - to sú ďalšie tri hrady, ktorých návšteva a prehliadka bola náplňou 3-tieho autobusového výletu zameraného na poznávanie histórie Trenčianskej stolice organizovaného občianskym združením Voľný čas Vysoká nad Kysucou.

Ráno začíname výstup na hrad Hričov z Hričovského Podhradia v hustej hmle. Cesta nahor nie je síce dlhá, ale zato poriadne strmá, čo zaberá dosť času. V konečnom „zúčtovaní“ nám ho bolo treba práve toľko, koľko hmle k jej rozplynutiu. Tí rýchlejší, čo vyšli na hrad skôr, sa ešte mohli kochať chuchvalcami rozpadajúcej sa hmly prevaľujúcimi sa v dolinách oddeľujúcich strmé kopce Strážovských vrchov. Teplé slnečné počasie a výhľady do širokého okolia nechali rýchlo zabudnúť na námahu z výstupu. Hrad, postavený na rozlohou nie príliš rozsiahlom strmom skalnatom vrchole, sa aj pre ďalšie generácie pokúša zachovať Združenie priateľov Hričovského hradu, ktorého poslaním je záchrana, obnova a rekonštrukcia nehnuteľnej kultúrnej pamiatky - zrúcaniny hradu Hričov prebiehajúca od roku 2010.

Z Hričovského Podhradia sa presúvame do mestskej časti Žiliny Budatína. Cieľom našej návštevy je Budatínsky zámok. Jeho počiatky siahajú do druhej polovice 13. storočia, kedy ako vodný hrad postavený v bažinatom území bol strážnym hradom chrániacim obchodnú cestu do Sliezska. Od roku 1963 je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a počiatkom tohto storočia prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Spoločne sme si prezreli expozíciu Drotárstva a v zostávajúcom čase aj rozsiahly zámocký park a zašli si pozrieť, väčšina po prvý krát, aj sútok Kysuce s Váhom. Na Lietavu, jeden z najrozsiahlejších slovenských hradov postavený na takmer kolmých skalnatých bralách vrchu Cibuľník, ktorý nebol nikdy dobytý vojenskou silou, nás čaká viac ako hodinu trvajúci výstup z Lietavskej Svinnej. Napriek páliacemu poludňajšiemu slnku ho však bez problémov zvládame v „časovom limite“. Podobne ako o hrad Hričov aj o záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky sa snaží Združenie na záchranu Lietavského hradu. Kto na hrad zavíta častejšie si nemôže nevšimnúť, že sa združeniu darí napĺňať svoje plány. Pre návštevníkov je od roku 2017 celoročne otvorená expozícia v ktorej sa možno zoznámiť s históriou hradu a výsledkami práce Združenia. Nezabudnuteľnými sú aj výhľady na Žilinskú kotlinu lemovanú zo všetkých strán horskými hrebeňmi. Zostupová cesta na Majer , ktorý je miestnou časťou obce Lietava, je už podstatne kratšia. Pokiaľ zavoláme autobus parkujúci v centre obce doprajeme si čas aj na zaslúžené občerstvenie. Na minútu presne dodržiavame plánovaný čas odchodu a tak doma, tí športovo zanietenejší, ešte stíhajú druhú polovicu hokejového semifinále medzi Ruskom a Fínskom.

 

Text: Anton Opial

Foto: Anton Opial a Peťko Janetka

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada