Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Kysuck vrchovina 1 003Kysucká vrchovina je, len orientačne, ohraničená vodnými tokmi Harvelky, Bystrice, Kysuce, Varínky, Zázrivského potoka a hranicou medzi Kysucami a Oravou od Javorinky 1210 m po sedlo Beskyd v Oravskej Lesnej.

V utorok 19.3.2019 sa vyberáme na ďalšie seniorské potulky do jednej, zatiaľ ešte nenavštívenej, časti tohto pohoria s rozlohou 408 km². Od zastávky SAD Stráža, Jednota, ktorá je vzhľadom na konfiguráciu obce situovaná na jej juhozápadnom okraji, prechádzame takmer celou obcou východným smerom, na krátkom úseku aj popri roku riečky Varínky. Z nášho pohľadu hneď na kraji dediny stojí Kaplnka Krista Kráľa postavená v rokoch 1932-33, ktorá prešla za poslednýcu30 rokov dvoma rekonštrukciami. Nasmerované to máme do obce Lysica. Hneď po vyjdení z obce začína nenápadné stúpanie cestou s asfaltovým povrchom, ktoré postupne začína byť svojou dĺžkou takmer únavné. Z cesty sa však vďaka zväčšujúcej nadmorskej výške začínajú pekné výhľady – hlavne tie na dominantný vysnežený hrebeň Krivánskej Malej Fatry. V blízkom okolí našej výstupovej trasy vidíme početné kopce kysuckého bradlového pásma charakteristické strmými svahmi.

Stúpanie tejto cesty končí pod plochým temenom vŕšku Borie 605 m, odkiaľ už cesta naopak začína dlhé klesanie až obce Lysica. Do obce vchádzame popri murovanej zvonici v hornej časti obce. Po chvíli rozhodovania nakoniec pokračujeme v plánovanej trase smerom k lúčnatému sedielku zdvíhajúcemu sa nad západným okrajom dediny. Ešte pred jeho dosiahnutí bola za poslednými domami, blízko miesta na ktorom nás podľa značky na traktore napadlo či sme už nezašli priďaleko, zaradená dlhšia prestávka na oddych, ktorú samozrejme využívame aj na posilnenie a aj na pohostenie od nositeľa mena Jozef, ktorý má dnes sviatok.

V sedielku sa potom, po krátkej debate s dvoma pánmi, ktorí si na toto tiché miestečko vyšli v slnečnom dopoludní možno len tak podebatovať a možno pri tom oslávili aj Jozefa, napájame na žltú turistickú značku. Túto sledujeme južným úbočím Požehy 799 m až do sedla Žiarce. V ňom sa nám končia výhľady na Malú Fatru a vystriedajú ich nové na južnú časť Javorníkov.

Zo sedla pokračujeme ešte asi 600 m severným smerom sledujúc červenú značku z ktorej potom odbočujeme vľavo, najrozblatenejším úsekom na dnešnej trase. Našťastie len krátkym a po vyjdení z lesa už len klesáme lúčnatými terénmi až k prvým domom Horného Vadičova. Pred vstupom do civilizácie najskôr kolektívne umývame v potôčiku topánky. „Očistení“ po vyjdení na štátnu cestu zisťujeme, že nám o päť minút odchádza autobus do Kysuckého Nového Mesta a tak urýchlene končíme dnešnú vychádzku, ktorá ulahodila všetkým štrnástim účastníkom a občerstvenie plánované v miestnej pizzerii odkladáme „na budúce“.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada