Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb TōÁn a Bachledka 102Ďalší z turistických poznávacích výletov organizovaných Klubom turistiky Vysoká nad Kysucou smeroval do Bachledovej doliny v pohorí Spišská Magura. V tomto známom lyžiarskom stredisku pribudla v jeseni minulého roku (29.9.2017) turistická atrakcia, prvá na Slovensku, Chodník v korunách stromov.

Podobné „adrenalínové chodníky“ už nemecká firma Erlebnis Akademie vybudovala v Nemecku, Dánsku a Česku (tri). Ten v Bachledovej doline má celkovú dĺžku 1234 m z ktorých 603 m má dĺžku chodník kľukatiaci sa medzi korunami smrekov 24 m nad zemou a 631 m šikmý chodník vo veži, ktorým vystúpite do 32 m výšky. Za toto dielo, ktorého predpokladaná ročná návštevnosť sa má pohybovať niekde okolo 700 000 návštevníkov, zaplatila akciová spoločnosť Chodník korunami stromov štyri milióny €.

Úmerný atraktívnosti, tejto turistickej atrakcie bol aj záujem o turistický výlet – v sobotu a nedeľu (2.a 3.6.2018)sa ho zúčastnilo 99 účastníkov (48 z Vysokej nad Kysucou).

Pretrvávajúce obdobie teplého počasia sa svojimi výčinmi prejavilo aj počas týchto dvoch dní. V sobotu po polojasnom doobedí prišla náhla, síce krátka, ale silná búrka a zamračené poobedie s dažďovými prehánkami a naopak, daždivým nedeľným ránom kedy našťastie „rozhodla deviata“ a potom už nasledovalo pohodové polooblačné až oblačné počasie. Po oba dni si však účastníci mohli vychutnať nádherné výhľady najmä z vyhliadkovej veže Chodníka predovšetkým na hrebeň Belianskych Tatier s prečnievajúcimi vrcholkami vysokotatranských štítov. No sobotňajšie počasie umožnilo aj výhľady na Pieniny a poľský Beskid Sądecki a Gorce. V nedeľu sme sa, vďaka počasiu, prešli aj časťou hrebeňa Spišskej Magury od Malej Polany cez Magurku do Ždiaru. Záver oboch dní sme si spestrili prehliadkou, aj keď len zvonku, dreveného rímskokatolíckeho kostola sv. Anny a národnej kultúrnej pamiatky Loveckého zámočku Hohenlohe, ktorý je v správe Kancelárie prezidenta SR, v Tatranskej Javorine.

Pre tých, ktorí si ešte len plánujú návštevu tejto turistickej atrakcie odporúčam: zaparkovať v Bachledovej doline najneskôr do 11-tej hodiny. Z parkoviska počas tohto leta treba počítať s peším výstupom k hornej stanici novo budovanej lanovej dráhy dlhým 1,8 km s prevýšením takmer 300 m čo trvá cca 0:45-1:00 hod. Samotný pohyb po celej dĺžke chodníka je bezpečný a zvládnu ho aj predškoláci.

 

Text: Anton Opial

Foto: Anton Opial a Ján Chromík

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada