Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Svrüinovec śance 023Po troch aktívnych rokoch (2015 – 10 absolvovaných potuliek, 2016 - 18 a v roku 2017 - 34) vstúpil Neregistrovaný turistický spolok seniorov Kysúc svojou prvou potulkou do štvrtého. Prvej tohtoročnej potulky vo štvrtok 11.1.2018, ktorá viedla Jablunkovským medzihorím, sa zúčastnilo 21 seniorov. Naplánovaná trasa Svrčinovec, zastávka SAD U Liščáka – Purašovci – štátna hranica SK/CZ – Sťaté – Zápověď – Jablunkovský priesmyk – Šance, Restaurace na Šancích – Mosty u Jablunkova, žel. zast. bola o niečo kratšia nakoľko sme mali na úvod dojednaný spoločný obed s následným posedením v reštaurácii Na Šancích.

Napriek predpovediam meteorológov nás ráno na cestu vyprevádza slabý dážď a ako sa ukázalo neskôr, tak sa vo forme slabých prehánok a mrholenia na nás vŕšil počas celého dňa. Vo Svrčinovci ešte pristupuje do autobusu kolega a náš dnešný sprievodca Stanko Mrázik s kamarátom. Zo zastávky U Liščáka smerujeme, v úvode vedení žltou značkou, rozľahlou osadou Purašovci, za ktorou odbočíme vľavo a dosť schátralou lavičkou prechádzame suchou nohou ponad Bahenský potok za ktorým starou furmanskou cestou stúpame severovýchodným svahom Praženkovej hory 583m k miestu zjavenia Panny Márie nachádzajúcom sa v úžľabine pri prameni malého bočného potôčika. Pod mohutným smrekom je vybudovaná veľmi pekná murovaná kaplnka postavená na základoch prekrývajúcich prameň z ktorého je voda vyvedená gumenou hadicou. Aj keď som mal pôvodne v pláne pokračovať popri Bahenskom potoku a obzrieť, asi značne silným zosuvom zeminy vytvorené, jazierko nachádzajúce sa 50 m od štátnej hranice vľavo od Bahenského potoka s rozlohou asi 9 árov – o ktorom nevedia nič ani náš sprievodca s kamarátom, sme s návštevou tohto miesta všetci spokojní.

Od kaplnky pokračujeme takmer po vrstevnici sledujúc prte lesným porastom západným smerom. Prekročíme štátnu hranicu a po ďalších asi 100 metroch vychádzame na poľnohospodárske pozemky východne od osady Sťaté. Za osadou križujeme pri zastávke ČSAD Mosty u Jablunkova , s takmer jazykolamovým a obsahovo nevysvetliteľným názvom, Ščenté štátnu cestu vedúcu do „najvýchodnejšej“ obce ČR Hrčavy a cez ďalšiu samotu Zápověď potom stúpame do Jablunkovského priesmyku. Tieto miesta s možnými ďalekými výhľadmi ale prechádzame v hustej hmle a jemnom mrholení. V priesmyku nadjazdom prejdeme štátnu cestu č. 11 aj „starú cestu“ a už to máme „len kúsok“ na Šance. Stoly sú prestreté, jedlo hotové a tak prichádza na rad spoločný obed a po ňom posedenie a „klábos“. No ten je časovo obmedzený, pretože nás ešte čaká cesta k dopravným prostriedkom. Časť sa vyberá do Milošovej k autobusu a druhá skupina smeruje na železničnú zastávku Mosty u Jablunkova. Počasie si stále robí po svojom a tak nám ostáva len dúfať že v utorok, na potulkách v susednom poľskom prihraničí, to bude lepšie.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada