Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb HriŚovskā lazy 037Medzi najatraktívnejšie turistické miesta na Slovensku jednoznačne patrí Hôľna Fatra – jeden zo siedmich podcelkov Veľkej Fatry. Ako už názov naznačuje jedná sa o rozsiahle hôľne územie najvyšších vrcholových častí zhruba od Rakytova po Kráľovu studňu. Vrcholy Rakytov, Borišov,  Suchý, Ostredok, Pustolovčia, Krížna majú rozložité oblé temená pokryté trávnatými porastmi, ktoré umožňujú dokonalé kruhové výhľady. No vzhľadom na svoju polohu uprostred rozsiahleho horského celku a svoju výšku  sú prístupné pomerne dlhými turistickými trasami s prekonaním veľkého výškové rozdielu. Pre menej výkonných turistov je nereálne navštíviť tieto miesta v priebehu jedného dňa.

Členovia neregistrovaného turistického spolku seniorov Kysúc, po dvojročnom čakaní na pekné jesenné počasie, využili možnosť objednať si autobusovú dopravu z Banskej Bystrice na Kráľovu studňu aj mimo pravidelných liniek premávajúcich cez soboty, nedele a sviatky.  A tak v utorok 17.10.2017 ráno nastupujeme v Banskej Bystrici do už čakajúceho autobusu, aby sme po hodine a pol trvajúcej jazde, z Horného Harmanca už po lesných cestách skôr pripomínajúcich skúšobné polygóny automobiliek ako cestu, vystúpili na Kráľovej studni. Na počasie, ktoré v tento deň panuje sa oplatilo počkať. Po nevyhnutnom občerstvení a posilnení v bufete hotela prišiel čas vyraziť.

Po 15-tich minútach sme na Kráľovej studni – sedle s výdatným prameňom z ktorého je voda zvedená do viacerých na seba nadväzujúcich žľabov slúžiacich na napájanie v okolí sa pasúceho dobytka a oviec. Východne od sedla upúta izolovaná Kráľova skala 1377 m. Aj keď nie je ďaleko a výstup na ňu priam láka obetujeme ho, pretože podobné výhľady ako z jej vrcholu máme po chvíli stúpania aj z turistického chodníka. Ten nás troma postupnými stúpaniami v bočnej rázsoche vybiehajúcej z Krížnej s istotou približuje na jej vrchol. Už pri prameni išli vrchné časti oblečenia do útrob batohov a v nádhernom jesennom dni – jasno, teplota okolo 22 °C a bezvetrie – absolvujeme stúpanie len v tričkách s krátkymi rukávmi. Času máme do dohodnutej doby odchodu autobusu dosť a tak si počas častých zastávok vychutnávame s narastajúcou nadmorskou výškou rozširujúci sa horizont. Po každých pár zdolaných výškových metroch sa objavia ďalšie a ďalšie kopce a častí pohorí, ktoré sa zakaždým snažíme identifikovať.

S výstupom na vrchol Krížnej sa horizont doplnil na 360° a umožnil nám otestovať si vedomosti z horopisu od juhovýchodu po juhozápad. Vzhľadom na naše skromnejšie turistické návštevy týchto, z Kysúc vzdialenejších oblastí, sa názvy ťažšie dostávajú z labyrintu mozgových závitov. Orientáciu však uľahčuje, aj tým, ktorí majú s orientáciou problémy, alebo zažívajú takéto výhľady po prvý krát,   6 panoramatických fotografických pohľadov umiestnených okolo vrcholu Krížnej. A tak si, vďaka ním, môžeme povedať, že sme videli aj najvyššie maďarské pohoria Matru a Börzsöny uzatvárajúce južný horizont  a podstatnú časť Vnútorných Západných Karpát. Ojedinelosť výhľadov ešte umocňuje ani v čase obeda nerozpustená hmla v dolinách Turca, Zvolenskej kotliny či stredného Pohronia.

Plánovanú zachádzku na najvyšší vrchol Veľkej Fatry Ostredok 1596 m nakoniec, aj vďaka komótnemu tempu a neobmedzovanej dobe prestávok, najmä na vrchole, nestíhame a vraciame z pol cesty. Nikto to však neľutuje, pretože takýto výlet sa nevydarí každý deň. Po príchode na Kráľovu studňu opäť využívame na oddych a neskorý obed horský hotel. Vodič autobusu nemá nič proti skoršiemu odchodu, no ten sa aj tak oneskorí kvôli pravdepodobne vybitej batérii, ktorú je treba nahradiť inou. V Banskej Bystrici máme dostatočnú rezervu do odchodu medzinárodného rýchlika Beskyd, z ktorého vystupujeme až v Čadci.

Na záver snáď len toľko, že každý kto o výlete vedel a nezúčastnil sa ho či už dobrovoľne, alebo pre rôzne povinnosti, ktorými sú aj seniori postihovaní, prišiel o jedinečný turistický zážitok.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada