Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Modralov 023Zo 42 účastníkov autobusového výletu na najsevernejší bod Slovenska, ktorý usporiadal v sobotu 27. mája 2017 Klub turistiky Vysoká nad Kysucou, tento zdolalo 41 účastníkov. Paradoxom je, že pre zdravotné problémy to musel vzdať ešte pred jeho zdolaním jeden z najaktívnejších turistov medzi účastníkmi.

 

V sedle Klekocziny vrcholí chuť kávičkárov (z kratšej trasy) na „povinný“ ranný nápoj a tak si to mierime k chate Zygmuntowka. Na zazvonenie nám otvára majiteľ a netradične požiadal všetkých, ktorí sa chystali využiť jeho služieb, aby sa na pavlači povyzúvali. Pretože pivo v predajnom sortimente nemajú občerstvila sa časť skupiny na pavlači zo svojich zásob.

Zo sedla potom nasleduje vcelku pohodlné stúpanie na Halu Kamiňskiego. Počas oddychu sa oblačnosť rýchlo dvíha a umožní nám výhľady na najvyššiu časť Beskidu Sląskiego s dominantným najvyšším vrcholom Skrzyczne 1257 m, Baraniou horou 1220 m aj Klimczokom 1117 m. Na okraji Žywieckej kotliny sa čupí Grojec 612 m a vpravo za ňou uzatvára severovýchodný horizont Beskid Mały s 909 m vysokou Magurkou Wilkowickou.

Na Modralovú 1169 m s najsevernejším bodom nasleduje pohodlná mierne stúpajúca cesta zmiešaným lesom. Rozsiahla vrcholová poľana (hala) umožňuje pekné výhľady severným smerom. Tesne pod vrcholom na poľskej strane stojí salaš, ešte donedávna využívaný pri pasení oviec, ktorý v súčasnej dobe  intenzívne využívajú už len turisti na prenocovanie počas pobytu v týchto končinách.

Účastníkov kratšej trasy z Koszarawy Bystré (14 km) po celý deň „dobiehala“ výkonnostnejšia skupina dlhšej trasy (19 km), ktorá začala v Koszarawe Jalowiec a po trase ju čakal aj najvyšší vrch Jalowieckeho pásma v Beskide Žywieckom - 1111 m vysoký Jalowiec. Spoločnú trasu mali zo sedla Klekocziny. Výkonnostnejšia skupina napokon prišla  do cieľa v Przyborove Mocziarki len o necelú štvrťhodinku neskôr ako účastníci kratšej trasy. Po vzornom očistení a umytí obuvi pred nastúpením do autobusu tento o pár minút neskôr na hodnú chvíľu opúšťame v obci Jelešnia a ideme sa občerstviť do Starej krčmy. Postavenie tejto historickej drevenej budovy  sa datuje do 18. storočia, no aj odborníci pripúšťajú jej vznik už v storočí 16-tom.

Počasie, ktoré ráno pri nástupe na trasy bolo všelijaké sa nakoniec začalo vyvíjať podľa predpovedí meteorológov a odmenilo účastníkov peknými výhľadmi na poväčšine neznáme siluety kopcov v Beskydoch: Žywieckom, Sliezskom, Malom, ale aj v pohorí Gorce na východe.

 

Text: Anton Opial

Foto: Anton Opial a Mgr. Vladimír Pekár

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada