Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Chorvtske NP 028Autobusový výlet zameraný na poznávanie prírodných krás chorvátskych národných parkov (NP) usporiadal Klub turistiky Vysoká nad Kysucou prostredníctvom CK Piešťany. Záujem o výlet bol značný a tak po prvom turnuse 27.4.2017-1.5.2017 sa koná o týždeň ešte aj druhý turnus.

Nepríjemné, chladné a najmä daždivé počasie panovalo v týždni pred odchodom, a vlastne ešte aj v piatok, v takmer celej Európe. A tak nočnú cestu autobusom sprevádzal skoro neustávajúci dážď. V Piešťanoch krátko po polnoci priberáme vedúcu výletu a jej štyri kolegyne. Po prejdení Maďarskom nás na hranici s Chorvátskom čaká, neočakávaný, krátky retro návrat do čias pred „Schengenom“. Dôkladná lustrácia osobných dokladov zaberá colníkom takmer hodinu.

Už nad ránom opúšťame v chorvátskom Karlovaci diaľnicu a po ceste č. 1 smerujeme k prvému NP – Plytvické jazerá. Cestou, žiaľ len toľko čo stihneme počas jazdy, obdivujeme Rastoke, časť obce Slunj, postavenú na rozvetvených ramenách riečky Slunjčica vytvárajúcich kaskády a malé vodopády tesne pred sútokom s riekou Koranou. Ak vás niekedy zavedú cesty za poznávaním až do tohto kraja – určite si rezervujte čas na prehliadku tohto neopakovateľného miesta.

Pred našim príchodom k Plytviciam sa počasie, akoby zásahom vyššej moci, náhle zlepšuje, prestáva pršať a občas sa cez silnú vrstvu mrakov ukážu aj slnečné lúče. V dobrej nálade tak začíname prehliadku NP Plitvické jazerá.  NP sa nachádza n v n. v. cca 500 – 640 m n. m. na rozlohe 295 km² z ktorej takmer 2 km² tvoria vodné plochy 16-tich jazier nachádzajúcich sa v nadmorskej výške 503 m n. m. (najnižšie Novakovič Brod) až 639 m n. m. (najvyššie Pršanské j.) spojených kaskádami a vodopádmi. Táto sústava jazier vznikla na Bijelej a Crnej Rijeke (Horné  jazerá). Od ich sútoku Rijeka preteká sústavou štyroch Dolných jazier po sútok s riečkou Plitvica, ktorej vody padajú na dno kaňonu vodopádom vysokým  76 m. Spojením týchto dvoch vodných tokov vzniká 144 km dlhá rieka Korana.

Krátko po odchode z parkoviska sa hlboko pod nami objaví najnižšie položené jazero a zároveň najvyšší vodopád, ku ktorým pohodlne schádzame serpentínami. Zospodu si vychutnávame pohľad na mohutné prúdy padajúcej vody riečky Paklenica, ktorá je v tomto období bohatá na vodu. Počas ďalších troch kilometrov prechádzame sústavou chodníkov a mostíkov, zabezpečujúcich bezpečný pohyb návštevníkov, popri štyroch Dolných jazerách – tie vznikli prepadnutím stropov jaskýň a ich následným zatopením vodou. Pri „druhom“ jazere vchádzame pozrieť aj do jaskyne známej z filmu Poklad na Striebornom jazere.

Príchodom k najväčšiemu jazeru „Kozjak“ s rozlohou 81,5 ha a hĺbkou 46 m sa nám však začína počasie kaziť – fúka silný vietor a začína pršať. To ešte netušíme, že pre dnešný deň už natrvalo. Na prekonanie tohto 2,5 km dlhého jazerá slúži lodná doprava, počas ktorej je dosť času aj na slovenské ľudové pesničky s ktorými nám „pomáhajú“ aj turisti z ďalekej Ázie. Viac ako hodinovú prechádzku okolo najnižšie položených Horných jazier absolvujeme v intenzívnom daždi, čo ale okrem možnosti fotografovania, nič neubralo na kráse tejto časti NP, v ktorej sú jednotlivé jazerá oddelené pomerne vyššími stupňami vytvárajúcimi tak mohutnejšie a pôsobivejšie vodopády.

Po krátkom „trajekte“  cez jazero Kozjak sa dostávame k hornému parkovisku, kde pre nás prichádza autobus, aby sme sa presunuli ešte takmer 160 km do prímorského rekreačného mestečka Vodice na ubytovanie. Pršať neprestáva ani po našom ubytovaní, čo odrádza od možnosti jeho večernej prehliadky.

 

(Pokračovanie).

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada