Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Horelica Rakov 013Nízka oblačnosť a hmlisto so slabým občasným mrholením – ani takéto počasie v stredu 15. marca 2017 neodradilo turistov seniorov od pravidelnej vychádzky. Jediné čo zmenili bola plánovaná trasa. Pripravovanú túru na rozhľadňu na Tábore nad Kysuckým Novým Mestom nahradila pohodlná trasa okolo Čadce so začiatkom na zastávke SAD  Horelica, ZŠ. Po vystúpení z autobusu  sme sa mostom ponad Kysucu a železničnú trať dostali do miestnej časti U Veščari.

Kľukatiacu sa asfaltku pomedzi zástavbu vystriedala za posledným domom poľná cesta. Môžeme povedať, že „nová“ pretože tá pôvodná úzka furmanská je už len rakytami a lieskami zarastený úvoz po našej ľavej strane. Po rannom mrazíku sa ide výborne – zatiaľ žiadne blato. V mieste, kde cesta naberá na strmosti križujeme „slepú“ spevnenú lesnú cestu zo Žarca, končiacu v lese medzi železničnými zastávkami Oščadnica a Krásno. V mieste kríženia ciest stojí malý obrázok s upraveným okolím a dvoma lavičkami. Po krátkom oddychu „dorazíme“ zbytok stúpania a stojíme v rozložitom lúčnatom sedle na severnom úpätí kopca so zaujímavým názvom Vrchkoniec (744 m). Pod nami sa rozkladá miestna časť Čadce – Rieka a na opačnej strane doliny vidieť cestu po ktorej budeme stúpať do osady Krkoškovci nachádzajúcu sa na dnešnej hranici dohľadnosti. Tento výhľad si budeme môcť aj neskôr pripomenúť na pozadí spoločnej fotografie. Vľavo na južnom svahu Briavy sa priamo na horizonte premieta budova horského hotela Husárik. Tempo máme pohodové a tak aj bez dlhšieho odpočinku schádzame po lúkach k prvým domom odkiaľ už pokračujeme po miestnej asfaltke. Čoskoro sme síce v doline, no hneď nás zase čaká stúpanie do spomenutej osady Krkoškovci.

Asi v polovici stúpania prechádzame popri chátrajúcej chate postavenej pri nikdy nedobudovanej sánkarskej dráhe, ale na druhej strane, čo sa dalo vybudovať za 20? rokov. No možno, že sa to raz podarí, pretože na internete píšu: V tesnej blízkosti hotela (Husárik, moja poznámka) sa nachádza prímestské lyžiarske stredisko a sánkarská dráha, ktoré budú v blízkej budúcnosti kompletne rekonštruované podľa európskych štandardov.

U Krkoškov zahýbame vľavo smer Husárik, ale hneď odbočujeme doprava do osady Butovci – nižní. Odtiaľto je to do Čadce (na Kýčerku) síce už len kúsok, ale my máme v pláne ešte o čosi viac. Cez vyšných Butovcov sa dostávame na lesnú cestu Škrabácka a po nej západným smerom pod elektrické vedenie VVN. Pred zmenou smeru trasy si dávame „svačinkovú“ pauzu a potom už pokračujeme z kopca  poľnou cestou smerom do Rakovej. Táto nás spoľahlivo vedie nevýrazným hrebienkom , z ktorého musia byť za dobrého počasia pekné výhľady na Čadcu, Kysucké Beskydy, Hornokysucké podolie a Predné vrchy Turzovskej vrchoviny. Nuž čo?, snáď niekedy inokedy.  Po prejdení Črchľového potoka máme pred sebou ešte krátke stúpanie. V pravo sa z hmly tak tak vynára silueta čadčianskej teplárne a pred sebou vidíme, že naša cesta končí pred zatvorenou bránou do poľnohospodárskej Farmy Raková. Bez problémov však Farmu obchádzame „náhradnou“ cestou po pravej strane a vchádzame do intravilánu Rakovej. Potom ešte slabý kilometer a usedáme k obedu a záveru dnešnej trasy v reštaurácii pri supermarkete Coop Jednoty.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada