Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Vžlet do neznma 2016 004Jedným z posledných autobusových turistických výletov, ktoré v roku 2016 usporiadal Klub turistiky  Vysoká nad Kysucou, bol v sobotu 12.11. 2016 Výlet do Neznáma. Po vlaňajšom poznávaní nepoznanej časti Oravy sa scenár zopakoval aj v tomto roku. Cieľ výletu sa vodič dozvedel ráno po jeho pristavení autobusu a účastníci až hodnú chvíľu po nastúpení posledných turistov. Aj pre tento krát sa mi podarilo nájsť miesto, do ktorého všetci účastníci (až na dvoch) zavítali po prvý krát.

Táto trasa výletu do neznáma bola situovaná v západnej časti Žilinskej kotliny – (Žilinská kotlina je medzihorská tektonická depresia nepravidelného tvaru, ktorá patrí do považskej sústavy kotlín vo Fatransko-tatranskej oblasti. Nachádza na severnom Slovensku, medzi horskými chrbátmi pohorí Malá Fatra, Strážovské vrchy, Súľovské vrchy, Javorníky a Kysucká vrchovina). Najnižšia nadmorská výška je 315 m v koryte Váhu v Strážove a najvyššia len na niekoľkých miestach prekročí 500 metrovú súradnicu. Po obvode ju ohraničujú Javorníky, Kysucká vrchovina, Malá Fatra, Strážovské a Súľovské vrchy.

Cestou do Ovčiarska prestalo síce snežiť, ale nízka oblačnosť zahaľuje celý horizont aj keď vystupujeme pred obecným úradom v Ovčiarsku. Dlho sa nezdržiavame a vydávame sa na cestu. Z obce nás čaká nenáročné stúpanie  do sedielka Noviny medzi Vieškou 539 m a kótou 520 m s televíznym vysielačom. Asi v dvoch tretinách stúpania prechádzame nad tunelom Ovčiarsko na D1.

Územie Žilinskej kotliny je tvorené možno aj na 80-tich % ornou pôdou a trvalými trávnatými porastmi, čo umožňuje z oblých chrbtov, husto členených eróznymi ryhami krátkych vodných tokov, veľmi pekné výhľady nielen do samotnej kotliny, ale najmä na veniec z kopcov okolitých horstiev. My máme ale dnes „smolu“. Najväčšia dohľadnosť pri schádzaní z kóty Hluchá 480 m bola cca 14 km, čo bolo vzdušnou čiarou akurát na Straník. Pokiaľ sme si ešte na Bodove 506 m vychutnávali vŕzganie topánkami stláčaného snehu už o kúsok ďalej máme problém nájsť si schodný terén pomimo cesty rozblatenej jednak predchádzajúcim daždivým počasím, ale najmä tesne pred nami prehnaným stádom oviec.

Na oddych a občerstvenie využívame zalesnený vrchol Hluchej 480 m výborne chrániaci pred studeným severovýchodným vetrom.

Po oboch stranách nevýrazného hrebienka, ktorým vedie naša trasa, postupne v dolinách míňame Paštinú Závadu, Peklinu a neskoršie Lietavskú Závadku a Podhorie a z východnej strany Bitarovú, Hôrky, za ktorými už vidieť žilinské sídliská Hájik a Solinky, a Brezany. Pri pohľadoch východným smerom sledujeme nový krajinotvorný prvok na ktorým je – budované teleso diaľnice D1 a hlavne mosty preklenujúce jednotlivé údolia.

Pohoda sa zlepšuje, keď od sedielka Breziny nad Brezanmi pokračujeme po asfaltovej ceste. Medzi časom sa však oblačnosť z kopcov začína opäť tlačiť nižšie a pridáva sa aj celkom slušné sneženie. Preto niet divu, že pred opätovným pokračovaním po trávnatých terénoch ponad Lietavu, je jednomyseľne rozhodnuté pokračovať po asfaltovej ceste do Lietavy. Sem prichádza pre nás autobus, ktorý nás pôvodne čakal v Lietavskej Lúčke.

Cestu domov prerušujeme na ďalšom, pre účastníkov opäť neznámom mieste - na Ranči v Oškerde, kde nasleduje spoločné posedenie a občerstvenie naozaj výborným „kotlíkovým“ gulášom.

Do takto roku, mám dosť času nájsť v turisticky známych končinách zase nejaké Neznámo.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada