Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb PraÁiv 2016 PpM 018Nad nami fronta (teplá, studená, oklúzna, zvlnená, ...) k tomu tlak vysoký či nízky (s tendenciou klesania či stúpania), sprevádzaný dažďom alebo snežením a pred nami blížiaci sa termín turistickej akcie. Tak ísť či ne ísť? To by sa v takomto nezvyčajnom februárovom počasí asi ťažko rozhodoval aj odborník na meteorológiu.

Napriek celodennému aj celonočnému dažďu počas utorka a noci na stredu kupujeme v stredu (24.2.2016) ráno na železničnej stanici v Čadci spoločný cestovný lístok do Frýdku Místku pre 11 osôb (plus traja účastníci cestujú na „réžijku“).

„Turistikovať“ začíname predčasne už na železničnej stanici v Českom Těšíne, keď hľadáme nástupište smer Frýdek Místek. Po vystúpení v Dobraticiach vládne v tejto časti Podbeskydskej pahorkatiny málo pretrhaná oblačnosť so snehovými prehánkami a teplotou čosi pod bodom mrazu. Po nočnom snežení pekná, zasnežená zimná krajina.

Po odchode vlaku prechádzame koľajnice a po červenej značke naberáme kurz smer Prašivá, presnejšie Malá Prašivá 707 m n. m. (najsevernejší výbežok Moravskosliezskych Beskýd) na ktorom stojí od roku 1640 kostol sv. Antonína Paduánskeho, známe pútnické miesto a od roku 1921 aj turistická chata postavená členmi Podbeskydskej jednoty slezskej za neuveriteľných 6 mesiacov (od 11.4. do 2.10.1921).

Cestou k nášmu hlavnému cieľu sa v miestnej časti Dobratíc – Kamenitom, na križovatke ciest Komorní Lhotka a Vyšní Lhoty zamýšľame nad významom slova Harenda (názov reštaurácie). Doma nachádzam vysvetlenie v Ostravskom slovníku podľa ktorého je „harenda“ – nálevna, výčep, a tak si stačilo spomenúť na úryvok z Maryčky Magdonové od Petra Bezruča ... „v bartovske harendě večer se stavil,“. Od TIM Kamenité, rozcestí nám strmší výstup lesom uľahčuje 3-4 cm vrstva snehu z nočného sneženia pokrývajúca rozmáčanú lesnú cestu. V záverečnej časti výstupu sa vďaka holorubom ponúkajú výhľady do časti Podbeskydskej pahorkatiny silne obmedzené hmlistým počasím a nízkou oblačnosťou a o kúsok ďalej aj smerom do centrálnej časti „Lysohorských Beskýd“ zahalenej hustou oblačnosťou v hustých mrakoch.

Kostolík na vrchole býva otvorený len počas púti a nedeľných bohoslužieb a tak jeho interiér ostáva pre nás tabu. Zato počas našej zachádzky k nemu už otvárajú turistickú chatu a nič nebráni nahliadnuť do jej vynoveného interiéru. Pri vstupe do chaty víta účastníkov „už od nepaměti symbol chaty – vycpanina medvěda“. Útulné prostredie využívame predovšetkým na teplé , ale aj studené občerstvenie.

Tou istou cestou sa vraciame na rázcestie turistických značiek a navštevujeme blízku reštauráciu Kohutka s vlastným mini pivovarom a veľmi chutným polotmavým pivom. Po náučnom chodníku Prašivá potom schádzame do obce Vyšní Lhoty z ktorej nás, už za polojasného počasia – škoda, že neprišlo o 2 hodiny skôr, odváža autobus cez Nošovice do Dobrej u Frýdku Místku kde začíname spiatočnú cestu domov. Ešteže sme ráno neostali doma!

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada