Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb StaniÁovsk j 039Jaskyňa je prírodný podzemný dutinový priestor, ktorý vzniká buď v krase rozpúšťaním, vymieľaním, resp. zvetrávaním materskej horniny, vo vulkanických horninách ako dutina po plynoch, alebo na pobreží pôsobením prílivových vĺn (abrázna jaskyňa). (Wikipédia).

Pre bežného človeka sú ukryté v podzemí a neprístupné. Na Slovensku je doteraz zaregistrovaných 7014 jaskýň – samozrejme, že rôznej dĺžky. Od niekoľkých metrov až po najdlhší Demänovský jaskynný systém dlhý úctyhodných 40.453 m. Novodobým objavovaním jaskýň sa zaoberá speleológia – jaskyniarstvo.

Hlavne vďaka jaskyniarom, ich objaviteľskej činnosti, ale tiež záujmu ľudí spoznávať tento tajomný podzemný svet je dnes na Slovensku verejnosti prístupných 17 jaskýň s osvetlením a zaisteným bezpečným prístupom. No v posledných rokoch, hlavne pre dobrodružnejšie povahy, bolo na Slovensku sprístupnených 5 jaskýň so speleologickou sprievodcovskou službou.

Jednou z týchto piatich je aj Malá Stanišovská jaskyňa, ktorá bola vo štvrtok 11.2.2016 hlavným cieľom vysockých turistov – seniorov. Vytrvalé takmer celodenné aj celonočné sneženie asi niektorých vážnych záujemcov vážne odradilo. Aj tak nás z autobusu na zastávke Liptovský Ján, Ďumbier vystupuje 11. Čakajú nás 3 km chôdze jednou z najdlhších (viac ako 10 km) nízkotatranských dolín – Jánskou – proti prúdu potoka Štiavnica. Asfaltová cesta je až po jaskyňu pluhovaná, čo prispieva k celkovej pohode.

V blízkosti ústia Stanišovského potoka do Štiavnice sa nachádzajú tri jaskynné systémy: Stanišovská , Malá Stanišovská a Nová Stanišovská jaskyňa. Počas takmer hodinovej prechádzky podzemím, orientujúc sa len vo svetle čeloviek, v sprievode sympatickej sprievodkyne, ktorá nás pútavým výkladom zásobuje údajmi súvisiacimi s jaskyňou i jaskyniarstvom, s úžasom obdivujeme podzemné priestory vytvorené tisícročia trvajúcou erozívnou silou vody.

Po skončení prehliadky sa vraciame tou istou trasou späť. Necelú hodinu zostávajúcu do odchodu autobusu strávime obedom v príjemnom a štýlovo zariadenom prostredí Jánskej koliby Strachanovka a potom vrcholne spokojní s dnešným výletom nasadáme do autobusu a vydávame sa na spiatočnú cestu domov.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada