Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Koncoroünā 2015 050Ako ináč by sa mali rozlúčiť turisti s kalendárnym rokom, ak nie spoločnou turistickou akciou. Pre tých, ktorí si chcú posledný deň v roku užiť pri domácom krbe, ale aj pre tých, ktorí  naopak majú pohybu málo a na Silvestra ešte aj tak vyštartujú do prírody, usporiadali Klub turistiky Vysoká nad Kysucou a 1. ŠK KST Turzovka už v nedeľu 27. decembra 2015 (po druhý krát) rozlúčku s rokom pri polienkovej vatre.

Zraz účastníkov bol v Rakovej pri obchodnom centre Coop-jednoty. Po príchode vlaku z Makova sa tam stretla takmer 60-tka účastníkov. V dolinách panovalo nepríjemné hmlisté počasie, no dalo sa predpokladať, že vo vyšších polohách bude slnečno. Po štátnej ceste (smer Makov) prejdeme centrom Rakovej a hneď za mostom cez potok Raková z nej odbočíme vľavo. Prechádzame popri cintoríne a následne miestnou časťou Fojtsvo. Po opätovnom prekrižovaní potoka Raková a následne aj štátnej cesty do Zákopčia stúpame síce trávnatými poľnohospodárskymi pozemkami, ale stále v hmle a tak bez výhľadov, cez kótu Črchľa 563 m (Letisko)až na lesnú cestu Škrabácka. Po nej potom východným smerom prídeme pod diaľkové elektrické vedenie vvn, odkiaľ si môžeme vychutnať, vďaka klesajúcej hmle, pekné výhľady na časť Turzovskej vrchoviny, Zadných hôr, Jablunkovského medzihoria aj Sliezskych Beskýd a časti Javorského Beskydu.

Počas fotenia a identifikácie viditeľných horských hrebeňov a vrcholov sa skupina rozdrobila a pohodlne pokračovala lesnou cestou, pričom sa prehliadla odbočka k osade Škrabákovci. „Čelo“ sa zastavilo až na odbočke do osady Butovci no osada Škrabákovci nám ostala tak povediac za chrbtom. Toto však nie je dôvodom na paniku. Schádzame lúkami, popri lese, západne od osady Butovci a zakrátko objavujeme miesto na „gulášovky“ od ktorého sa, už dobre znateľným chodníčkom, pohodlne dostávame do osady Škrabákovci.

Na začiatku osady, počas čakania na pomalšie idúcich účastníkov, sa k nám pridávajú turisti, ktorí nám idú oproti z Čadce.

Po skompletovaní účastníkov to máme na kótu 445 m ešte asi pol kilometra. Tu polienka z batohov putujú najskôr na jednu kopu a z nej postupne na vatry – dve. Polienok sme si priniesli dosť, tak prečo by sme sa pri opekaní tlačili pri jednej.

Počasie, aké hádam nebude ani na prvý jarný deň, prispelo k maximálnej sviatočnej pohode a po spoločnom prípitku šampanským bolo dosť času na debaty, zoznámenia, spomienky aj plány na ďalší rok.

Na túto situáciu bol každý pripravený čo sa potvrdilo, keď prišlo aj na obsah batohov – tuhý aj tekutý, veď sú sviatky a stretli sa známi – tí čo sa už poznali aj tí čo už od dneška známi budú. Čas sa medzitým prehupol cez poludnie a pre 63 účastníkov „Rozlúčky“ prichádza čas na rozlúčenie a cestu domov.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada