Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb korna2015 04Na ďalšiu – štvrtú, potulku po Kysuciach sme sa vybrali v stredu 1. júla 2015. Naším cieľom je Korňa, presnejšie Vyšná Korňa a v pláne máme okruh okolo rozvetveného záveru doliny. Z autobusu SAD na zastávke U Majtána nás vystupuje 9. Dnes sme (členovia Klubu turistiky Vysoká nad Kysucou) posilnení  aj o dve turistky z Čadce a Piešťan.

V prvej časti túry sa nám treba dostať z doliny na hrebeň. Od zastávky smerujeme po miestnej komunikácii smerom na Šľahorku. Zberu lesných plodín sa už asi v súčasnej dobe neholduje, lebo od poslednej chalupy osady U Majtána ich je povedľa cesty toľko, že sa naše voľné tempo ešte spomaľuje zberom voňavých jahôd a sem tam aj čučoriedok, a to ešte netušíme, že na hraničnom hrebeni budú miesta lákajúce nielen zrakom, ale aj vôňou.

Ranná jasná obloha sa rýchlo mračí v celku nie práve najsympatickejšou oblačnosťou. Zo Šľahorky prechádzame lesnou cestou do osady Hrtusovci, kde máme možnosť vidieť na nevysokej slivke hneď vedľa cesty usadený roj včiel, a potom po miestnej komunikácii k osade Jurinovci a stále „hore“ až na hraničný hrebeň s Klokočovom. Vyrastajúce náletové dreviny už takmer znemožňujú výhľady do doliny Hlavíc. Po zelenej značke pokračujeme popri osade Hraničky smerom na Konečnú, no zo značky odbočíme vľavo a ponad samotu Hruškovci vychádzame na vrchol Konečnej 865 m.

V ďalšom úseku po kótu 874 m nad osadou Tobolovci (ČR) potom sledujeme červenú hrebeňovú trasu po štátnej hranici medzi SR a ČR. Pokiaľ v prvej časti tohto úseku sa kocháme peknými výhľadmi na „jednu aj druhú stranu“, druhá časť - od samoty U Smažáků (ČR) - v dĺžke okolo 1,5 km vedie nezáživne – bez výhľadov lesom.

Toto sa zlepší po odbočení z hrebeňa nad osadu Slezákovci. Lúky pri okraji lesa patrili ešte pred pár rokmi medzi jedno z najkrajších výhľadových miest Turzovskej vrchoviny. No dnes som s veľkým sklamaním zistil, že vyrastajúce jedince javorov to už neumožňujú. Škoda. Posledný dnešný úsek máme už len „z kopca“. V plytkom sedielku ešte odbočíme vpravo do osady Zábavíkovci popozerať sa na najsevernejšie osady Vysokej nad Kysucou – U Veselkov, Ulčáky (Predný Beskyd) a U Krasuľov (Zadný Beskyd) a potom cez osadu Škorňov Grúň prichádzame naspäť na zastávku SAD U Majtána, kde náš dnešný okruh spokojní končíme.

 

Text a foto Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada