Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb zasah makov IMG 20210511 170707Počas krásnych májových dní 10. a 11. mája 2021 sme si mohli konečne užiť slnko i teplo. Pekné počasie však so sebou prinieslo i pohromy v podobe dvoch lesných požiarov.

Prvý lesný požiar vypukol v katastri obce Vysoká nad Kysucou pod pútnickým miestom Živčáková. Okrem HaZZ z Turzovky pri ňom zasahovali i členovia DHZ Vysoká nad Kysucou a DHZ Korňa. Požiar vypukol v absolútne nedostupnom teréne a preto bolo hasenie možné iba pomocou náradia a tzv. genfovakov. Zásah bol ukončený približne o 19:00 hod.

Omnoho rozsiahlejší požiar vypukol v utorok 11. mája 2021 v katastri obce Makov pri colnici. Okrem HaZZ Čadca, HaZZ Turzovka, Hasičskej brigády zo Žiliny na mieste zasahovali i členovia DHZ Makov, DHZ Vysoká nad Kysucou, DHZ Horný Kelčov, DHZ Turzovka, DHZ Korňa a DHZ Zákopčie. Hasenie lesného požiaru opäť sťažoval nedostupný a kopcovitý terén no i nárazový vietor, ktorý šľahajúce plamene „vynášal“ až do korún stromov. I tu museli zasahujúci hasiči podstatnú časť požiaru hasiť pomocou genfovakov. Priamo na požiarovisku boli, okrem niekoľkých desiatok zasahujúcich hasičov, prítomní i krajský riaditeľ HaZZ plk. Ing. Jaroslav Kapusniak Ph.D. a okresný riaditeľ HaZZ z Čadce pplk. Ing. Stanislav Zdařil. Definitívne sa hasičom podarilo dostať požiar pod kontrolu približne o 20:30 hod.

 

Reportáž o požiari odvysielanú v televízii Markíza v relácii TELEVÍZNE NOVINY nájdete TU (bežca je nutné nastaviť na čas 42:55)

Reportáž o požiari odvysielanú v televízii JOJ v relácii KRIMI nájdete TU (bežca je nutné nastaviť na čas 4:20)

 

Oba požiare však spôsobili rozsiahle škody a ich príčiny budú predmetom ďalšieho vyšetrovania. Zároveň však preverili schopnosti a pripravenosť našich dobrovoľných hasičských zborov. No a výsledok? Vďaka nadobudnutej technike, vybavenosti, odbornosti, pripravenosti a hlavne ochote ísť a okamžite pomôcť boli členovia oboch našich hasičských zborov plnohodnotnými partnermi všetkých zasahujúcich zložiek!

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada