Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb florian2018 019V nedeľu 6. mája 2018 hasiči z DHZ Horný Kelčov i DHZ Vysoká nad Kysucou spoločne oslávili svoj deň svätou omšou v kostole Božského srdca Ježišovho vo Vyšnom Kelčove, ktorú celebroval správca farnosti Mgr. Juraj Bunčiak.

V sviatočnom sprievode, v slávnostných uniformách a so zástavami si uctili pamiatku sv. Floriána, z ktorého vyžarovala láska, ochota, odvaha i obeta k svojím blížnym. Po slávnostnej sv. omši sa prítomným prihovoril veliteľ DHZ Horný Kelčov Milan Pivko a starosta obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Anton Varecha, ktorý poďakoval za spoluprácu a účasť na slávnostnej svätej omši.

To najdôležitejšie, prečo sa sv. Florián stal patrónom hasičov je jeho charakter a odvaha. Svoj život obetoval preto, aby zachránil ďalších 40 spoločníkov - vojakov, ktorí sa stali kresťanmi. Jeho odvahu, vernosť svojmu presvedčeniu a altruizmus s nasadením a obetou vlastného života je to, čo robí sv. Floriána dôstojným patrónom hasičov a záchranárov.

"Všemohúci a milosrdný Bože, Ty si dal svätému Floriánovi silu vydržať všetky útrapy mučenia. Pomáhaj aj nám, ktorí dnes oslavujeme jeho víťazstvo, aby sme s Tvojou pomocou dosiahli víťazstvo nad zlobou a nenávisťou a obstáli v každom nebezpečenstve. Prosíme o to skrze nášho Pána Ježiša Krista, Tvojho Syna, ktorý je Boh a s Tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom svätým po všetky veky vekov. Amen."

 

Text: Andrea Strížová

Foto: Anton Ďurčanský

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada