Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb policajne autoOkresné riaditeľstvo policajného zboru v Čadci upozorňuje na nárast trestnej činnosti krádeží a podvodov na senioroch.

Vážení občania, nakoľko bol v poslednom období zo strany polície zaznamenaný opäť zvýšený nárast trestnej činnosti „krádeží a podvodov na senioroch“, obracia sa Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Čadci na širokú verejnosť s výzvou na zvýšenú obozretnosť pri telefonickom alebo osobnom kontakte s neznámymi osobami, ktoré sa snažia pod vymyslenými zámienkami vylákať vaše finančné úspory. 

Nestaňte sa obeťami podvodníkov, ktorí vám volajú ako príbuzní, lekári, zdravotné sestry či „policajti“ a žiadajú od vás peniaze. Neverte príbehu, že váš príbuzný zapríčinil dopravnú nehodu, zranil osobu, nemôže komunikovať, lebo si prehryzol jazyk, leží v nemocnici a súrne potrebuje peniaze, lebo môže ísť do väzenia.

Aktuálne sme zaznamenali viaceré prípady, keď seniorov kontaktovali podvodníci, ktorí sa predstavili ako „policajti“ alebo „vyšetrovatelia“ z historkou, že majú informácie o tom, že ich idú vykradnúť. Následne ich inštruovali, aby svoje cennosti a úspory zabalili do igelitového vrecka a vyhodili cez okno alebo z balkóna, kde už čaká ďalší „policajt“, ktorý ho zoberie a uschová v bezpečí.

Podvodníci vám môžu zavolať v neskorých nočných hodinách alebo viackrát za sebou žiadať, aby ste peniaze odovzdali neznámej osobe priamo pred vašim bydliskom alebo peniaze zaslali do zahraničia. Podvodníci vás vždy dôrazne upozornia, aby ste nikoho nekontaktovali, nikomu o tejto veci nerozprávali a nikdy neprezradili pravý dôvod, pre ktorý zasielate peniaze.

 

POLICAJNÝ ZBOR ODPORÚČA RIADIŤ SA NASLEDOVNÝMI RADAMI

  1. Nekomunikujte s osobou, ktorá sa v telefóne vydáva za vášho príbuzného, lekára, policajta alebo vyšetrovateľa, či inú osobu a žiada od vás peniaze na rôzne účely!
  2. Nikomu nehovorte do telefónu koľko peňazí máte doma alebo v banke!
  3. Pri podozrivých telefonátoch, v ktorých od vás niekto žiada peniaze, ihneď ukončite hovor!
  4. Neriaďte sa pokynmi volajúceho podvodníka a neverte príbehu, ktorý vám do telefónu rozpráva!
  5. Ak sa volajúci vydáva za vášho príbuzného alebo volá v jeho mene, obratom si u príbuzných overte informácie, ktoré vám uviedol v telefóne!
  6. Volajte svojim príbuzným alebo známym, ktorým dôverujete a povedzte im, aký ste mali telefonát a poraďte sa s nimi!

V prípade, že vás kontaktujú osobne alebo telefonicky neznáme osoby a máte podozrenie, že sa jedná o podvodníkov, kontaktujte IHNEĎ políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na najbližšom útvare Policajného zboru.

Páchatelia tejto trestnej činnosti si úmyselne tipujú obete, ktoré žijú osamote a majú vyšší vek, nakoľko predpokladajú, že seniori budú dôverčiví, empatickí a nepozorní.

Seniori

Seniori2

Seniori pozor

Seniori pozor 2

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada