Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

ruzencova cesta 015Obec Vysoká nad Kysucou leží v srdci kraja, ktorého kultúrno-sociálny i ekonomický vývoj v minulosti príznačným spôsobom ovplyvnil jedinečný fenomén drotárstva.

Svojou usilovnosťou drotári zarábali v šírom svete peniaze a posielali ich domov zanechaným rodinám.

Drotár s krošňou na chrbte vyobrazený v mnohých podobách však nešiel do sveta sám. Strastiplnou cestou do šíreho sveta ho sprevádzala Panna Mária v podobe modlitby ruženca. Hovorí sa, že ruženec je akési duchovné chodenie v kruhu, kde prechádzame po zrniečkach v uzavretej reťazi. Aj títo drotári chodili v pomyselnom kruhu z dediny do dediny, z osady do osady, aby sa opäť mohli vrátiť domov.

Obec Vysoká nad Kysucou v snahe spojiť podstatu drotárstva formou materiálu, s ktorým pracovali a ktorým bol drôt - kov, s modlitbou a úctou, ktorú drotári vzdávali Panne Márii, využila zverejnenú výzvu v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika 2014 - 2020, Fond malých projektov a spoločne s projektovým partnerom, ktorým bola obec Hutisko-Solanec z Českej republiky, podala žiadosť pod názvom „Ružencovou cestou spoločne do sveta“. Žiadosť bola riadiacim orgánom posúdená ako úspešná a obec na realizáciu projektu získala finančné prostriedky v celkovej výške 31 012,20 EUR. Finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja tvoril 26 360,00 EUR, prostriedky zo štátneho rozpočtu tvorili 3 101,20 EUR a obec Vysoká nad Kysucou sa zaviazala projekt spolufinancovať vo výške 1 520,60 EUR.

jmundierAutorom grafík jednotlivých tajomstiev všetkých ružencov je akademický sochár Jozef Mundier, ktorý na seba zobral náročnú úlohu graficky stvárniť každé jedno tajomstvo ruženca tak, aby každému, kto sa pozrie na výsledný obraz, utkvela v pamäti podstata tohto tajomstva.

Zložitosť celej tvorby spočívala na pleciach autora i v tom, že musel brať na vedomie i spôsob, ktorým budú obrazy v konečnej fáze vytvorené, teda vypálením plazmou, a to v tom zmysle, že po vypálení môžu „vypadnúť“ iba určité časti a to tak, aby celý obraz ostal konzistentný.





Ukážka niektorých z vyhotovených grafík ...

I keď proces digitalizácie sa zdanlivo môže javiť jednoduchý, v tomto prípade bolo nutné sa doslova popasoval s každou čiarou či detailom tak, aby konečný obraz, ktorý dnes už môžete obdivovať v exteriéri bol vernou kópiou pôvodného grafického diela akademického sochára Jozefa Mundiera.

Jedno z mnohých pracovných stretnutí ...

Vyhotovené umelecké diela pred digitalizáciou ...

Umelecké diela po digitalizácii ...

Najťažšiu remeselnícku prácu, ktorou bolo zhmotniť predstavu umelca a grafikov do reálnej podoby prevzala na seba spoločnosť K – Ten KOVO, s. r. o. z Vysokej nad Kysucou. Jednotlivé grafiky boli riaditeľkou spoločnosti Lenkou Pavlíkovou dopracované tak, aby ich plazmový lúč absolútne presne a verne vypálil do kortenovej platne. Odborní zamestnanci spoločnosti vyhotovili skulptúry do ich súčasnej podoby podľa spracovanej technickej dokumentácie.

 

V konečnej fáze boli jednotlivé diela, pričom každá skulptúra váži viac ako pol tony, osadené do pripravených betónových pätiek na vopred určených miestach. Tu si budú „žiť“ vlastným životom a zatiaľ čo oceľ a korten budú hrdzavieť rozličným spôsobom, za plazmou vypálenými výjavmi tajomstiev sv. ruženca sa bude meniť príroda a krajina.

Tak ako to býva v živote i počas realizácie tohto projektového zámeru bolo dôležité na náročnej ceste stretnúť doslova tých správnych ľudí, ktorých profesionalita a odbornosť ich robí výnimočnými, aby sme sa my mohli pokochať krásou ich práce - tentokrát v podobe piatich monumentálnych umeleckých diel osadených v lone prírody Vysokej nad Kysucou. Návštevník, pútnik či turista tak počas prechádzky po Ružencovej ceste vo Vysokej nad Kysucou môže vďaka umeniu a prírode pookriať na duchu a prejsť sa po chodníku, ktorý bol vyšliapaný miliónmi krokov predchádzajúcich generácií.

Po prvýkrát sa návštevníci a pútnici mohli po dokončenej Ružencovej ceste prejsť počas jej oficiálneho otvorenia v nedeľu 19. júna 2022. o 13:00 hod. Ružencovú cestu vo Vysokej nad Kysucou slávnostne požehnal vysocký farár Mgr. František Mikuláš a následne sa takmer 100 pútnikov vydalo na prvú púť modliac sa Slávnostný sv. ruženec a s pristavením sa pri každom, pre túto príležitosť vyzdobenom zastavení. Okrem pútnikov si Ružencovú cestu v deň jej otvorenia prešiel i autor grafík Jozef Mundier, riaditeľka spoločnosti K – Ten KOVO, s. r. o. Lenka Pavlíková s manželom, zástupcom starostu obce Makov Jozefom Pavlíkom, starosta obce Vysoká nad Kysucou Anton Varecha a pozvaní hostia.

Konečným cieľom pútnikov bola Kaplnka Panny Márie Lurdskej na Vrchrieke – Lazoch. Na pútnikov tu už čakalo pripravené občerstvenie, príhovory hostí a kultúrny program, v ktorom vystúpili ĽH Muzička spod Grúňa, FS Vysočanka a ženská spevácka skupina Karlovjanka z Českej republiky.

Na záver niekoľko technických údajov o Ružencovej ceste vo Vysokej nad Kysucou:

Dĺžka: 1,6 km
Prevýšenie: 255m
Trvanie: 48 min.

Vy sa po Ružencovej ceste môžete prejsť kedy sa Vám len zachce, veď kalvárií a krížových ciest nájdete na Kysuciach, či na Slovensku nespočetne, ale prejsť sa Ružencovou cestou – to môžete iba vo Vysokej nad Kysucou! Tu je malá "ochutnávka" ...

https://www.relive.cc/view/vAOZDWBKyoq 

  

Súčasťou realizácie projektu bolo i vydanie brožúry "Ružencovou cestou spoločne do sveta".  V brožúre nájdete informácie o samotnom projekte a Drobných sakrálnych stavbách v obci Hutisko - Solanec, ktorá bola hlavným cezhraničným partnerom projektu.

 

 

 

Text: Anton Varecha

Foto: Štefan Strýček

 

Názov projektu: Ružencovou cestou spoločne do sveta

Kód malého projektu: SK/FMP/6c/06/037

Hlavný cezhraničný partner: obec Hutisko-Solanec

 

thumb ruzencova cesta 168

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada