Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

12Chorvátsko je každoročne miestom „prechodného“ pobytu tisícov slovenských dovolenkárov vychutnávajúcich si predovšetkým to, čo ako vnútrozemský štát nemáme – more, a chorvátske hory – najmä Dinárske pohorie s jeho početnými podcelkami obdivujeme len ako kulisu morských pláži.

Územie Chorvátska tvorí 54% nížin do 200 m nadmorskej výšky náležiacich k Panónskej panve. Ostatných 46% sú okrem rozsiahlych pahorkatín horstvá charakteru vrchovín a hornatín - planiny náležiace k Dinárskej sústave. Tvorené sú vápencovými horninami, ktoré sú chudobné na dostatočne výživnú pôdu, čo v mnohých oblastiach spôsobilo absenciu lesných porastov a pôdny kryt je okrem bylinného – tvoreného veľmi pestrým druhovým zložením len krovinový porast s malým zastúpením mohutnejších drevín.
Dinara – pohorie, podľa ktorého dostala meno celá horská sústava na severozápade Balkánskeho polostrova. Rozkladá sa na hraniciach chorvátskej Dalmácie a Bosny a Hercegoviny. Najvyšším vrcholom na chorvátskom území je Sinjal, alebo tiež Dinara s nadmorskou výškou 1831 m.
A práve tento vrchom bol hlavným cieľom štvordňového turistického výletu do Chorvátska, ktorý začiatkom mája (4.-9.5.) tohto roku pripravil Klub turistiky Vysoká nad Kysucou.
Program výletu musel byť prispôsobený normám určujúcim pracovný čas vodičov autobusov.
Večerný nástup účastníkov končíme v Žilina okolo 22:30 hod., krátko po polnoci priberáme v Seredi našu sprievodkyňu a po nočnom presune cez Maďarsko prichádzame podľa plánu pred pol deviatou ráno do dedinky Rastoke v starej časti mesta Slunj. Tu už na nás čaká sprievodca s ktorým absolvujeme vyše dvojhodinovú prechádzku určite najatraktívnejšou dedinkou v Chorvátsku.

Osada Rastoke sa vyvinula v mieste sútoku Riečky Slunjčica a Korany, ktorá vyteká z Plitvických jazier. Voda z riečky Slunjčice, nad osadou širokej 15 metrov, tu vytvára takmer 500 m širokú deltu v ktorej prepadáva do hĺbky zhruba dvadsiatich metrov cez početné travertínové bariéry a vytvára mnoho veľkých aj malých vodopádov a rôzne veľkých jazierok. Energia vody umožnila vznik mnohých mlynov – údajne ich tu bolo počas 19-teho storočia takmer 500. A ešte v roku 1962, keď bola osada zaradená do zoznamu štátnej správy na ochranu historického dedičstva ich tu bolo 22. Osade sa pripisuje aj vynález prvej práčky. Prádlo vkladali do vydlabaných kmeňov, opatrených otvormi na vytekanie vody, umiestnených pod padajúcu vodu, ktorá ho dôkladne vyčistila.
Pôvodne domčeky postavené priamo nad vodopádmi, kde „dvory“ mnohých tvoria romantické jazierka, sú živým skanzenom ktorého neopakovateľnú krásu chodia ročne obdivovať desaťtisíce turistov.

Po prehliadke na nás čaká ešte takmer 3 hodinová cesta do prímorského mestečka Vodice. Po ubytovaní nám do večera ešte ostáva dosť času na prechádzky a spoznávanie tejto obľúbenej turistickej destinácie a hlavne na oddych pred zajtrajším výstupom na najvyšší chorvátsky vrch – Sinjal, alebo tiež Dinaru.

 

Text a foto: Anton Opial

 

Odporúčame

Mobilná aplikácia

kalendár telocvičňa

volby prezident ikona

volby eu24

qr2 

 
 

Tam, kde sa stretáva Turzovská vrchovina s Javorníkmi, nachádza sa Obec Vysoká nad Kysucou, ktorá ako jedna z mála obcí skrýva vo svojom názve rieku, ktorá dala meno celému čarokrásnemu kraju. Obec Vysoká nad Kysucou sa hrdo hlási k svojej kopaničiarskej tradícii a na jej základoch sa snaží vytvárať vyvíjajúce sa moderné vidiecke prostredie pre svojich obyvateľov...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada