Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb komposter do zahradyKaždá obec či mesto sa snaží realizovať aktívne opatrenia či kroky rozvoja vedúce k čistejšiemu životnému prostrediu na svojom území. Územia obcí a miest sú vybavené najrozličnejšími druhmi kontajnerov avšak najdôležitejšiu úlohu v tejto rovnici má samozrejme vždy človek.

Aj obec Vysoká nad Kysucou sa rôznymi formami snaží motivovať svojich obyvateľov k zodpovednému nakladaniu s odpadmi a na svojom území má obec zavedené zbery rôznych druhov komodít.

I keď vidiecke prostredie akosi predurčuje likvidáciu biologickyrozložiteľného komunálneho odpadu prostredníctvom súkromných komostovísk obyvateľov, predsa len sa so zvýšenou starostlivosťou o vlastné záhrady stretávame s moderným trendom mať upravenú „katalógovú“ záhradu, ktorý „vytláča“ pôvodnú celoplošne a intenzívne obhospodarovanú záhradu a tým i prírodné kompostoviská. Súbežne však možno pozorovať vzrastajúci záujem obyvateľov o kompostovanie formou kompostérov.

Obec Vysoká nad Kysucou preto privítala v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia zverejnenie výzvy s kódom: OPKZP-PO1-SC111-2017-23 a v spolupráci s RRA Kysuce spracovala a dňa 28. 07. 2017 podala projekt „Kompostér v domácnosti = čistejšie životné prostredie obce Vysoká nad Kysucou“, ktorého zámerom bolo vybavenie domácností obce Vysoká nad Kysucou kompostérom. Obecné zastupiteľstvo svojím Uznesením č. 4/2017-11.7 zo dňa 27. 6. 2017 schválilo predloženie ŽoNFP s názvom „Kompostér v domácnosti = čistejšie životné prostredie obce Vysoká nad Kysucou“ a súhlasilo so spolufinancovaním projektu vo výške 5% t.j. 7 238,10 EUR z celkových oprávnených výdavkov 144 762,00 EUR v zmysle predpokladaného rozpočtu. Dňa 28. 07. 2017 obec projekt podala na Ministerstvo životného prostredia SR.

Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, na základe výsledkov konania o žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre projekt „Kompostér v domácnosti = čistejšie životné prostredie obce Vysoká nad Kysucou“ oznámil rozhodnutím, ktoré boli obci doručené dňa 27. 04. 2018, že v súlade s §19 ods. 8 zákona č. 292/2014 Z.z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov žiadosť schválilo s výškou nenávratného finančného príspevku maximálne 137 523,90 EUR, pričom celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 144 762,00 EUR.

Po doručení požadovaných dokladov a informácií potrebných pre vypracovanie návrhu Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku obec Vysoká nad Kysucou uzavrela dňa 02. 07. 2018 s Ministerstvom životného prostredia SR v zastúpení Slovenskou agentúrou životného prostredia Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Úspešný dodávateľ bude vysúťažený prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému. Po zrealizovaní dodávky bude tak do každej domácnosti v obci Vysoká nad Kysucou rozdistribuovaných 1340 kusov 600 litrových záhradných kompostérov na biologickyrozložiteľný komunálny odpad a 10 kusov 1000 litrových kompostérov, ktoré budú umiestnené na určených miestach a budú slúžiť potrebám obce v súvislosti s údržbou verejnej zelene.

Obyvatelia obce Vysoká nad Kysucou sa tak pridajú k ďalším samosprávam, ktoré sa aktívnymi krokmi snažia zvyšovať kvalitu životné prostredia.

 

Tento projekt je financovaný:

 

logo eu mzpvelke logo opkzp logotyp SAZP vysoká nad kysucou

 

Odporúčame

Mobilná aplikácia

kalendár telocvičňa

volby prezident ikona

volby eu24

qr2 

 
 

Tam, kde sa stretáva Turzovská vrchovina s Javorníkmi, nachádza sa Obec Vysoká nad Kysucou, ktorá ako jedna z mála obcí skrýva vo svojom názve rieku, ktorá dala meno celému čarokrásnemu kraju. Obec Vysoká nad Kysucou sa hrdo hlási k svojej kopaničiarskej tradícii a na jej základoch sa snaží vytvárať vyvíjajúce sa moderné vidiecke prostredie pre svojich obyvateľov...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada