Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb semetes2022 DSC 7042V piatok, 20. apríl 1945 osadou Semeteš prechádzala okolo 7. hodiny, hliadka asi 80 vlasovcov cestou smerom z Veľkého Rovného do Turzovky. Niekde sa spomínajú len 10 členovia hliadky.

Neznámi páchatelia (ako ich doslova nazýva obecná kronika, pravdepodobne však išlo práve o partizánov oddielu Rodina) zakopali v pravej strane štátnej cesty mínu, ktorá pri prechode uvedenej jednotky explodovala. Výbuch otriasol celou osadou a dvoch členov nacistickej hliadky zabil. Pomsta na seba nenechala dlho čakať.

Nacisti obkľúčili časť osady, vtrhli do miestnych chalúp, vyháňali ľudí a začali drancovať. Osemnásť mužov z osady zoradili do trojstupu a viedli po ceste do Turzovky, kde sídlilo gestapo. Vopred poslali spojku, aby prípad ohlásili. Zo spomienok pozostalých vyplýva, že chlapi boli presvedčení, že ich predvedú na gestapo a budú ich vypočúvať. No verili, že sa všetko vysvetlí. Na mieste kde sa nachádza pamätník šachovito mužov rozostavili a oproti nim postavili guľomet. Sedemnásť z nich padlo. Jediný, ktorý tragédiu zázrakom prežil bol Štefan Cipár. Zabíjaniu ale nebol koniec. Ďalších dvoch mužov odvliekli od rodín a zastrelili ich v blízkom lesíku. Posledného zastrelili Jozefa Gumančíka vo vlastnom dvore, keď vychádzal na vyzvanie z domu. Na rukách mal polročného synčeka, ktorého musel odložiť. Každý z nich mal kohosi rád, každý z nechcel nič viac – iba žiť, na každého ktosi doma čakal v nádeji na zvítanie.

Obec Vysoká nad Kysucou si v nedeľu 24. apríla 2022 pripomenula túto hroznú udalosť jej histórie pietnou spomienkou, ktorá je každoročne organizovaná priamo pri pamätníku obetiam Semetešskej tragédie, ktorý ako nemý svedok stojí na mieste, kde vyhasol život 17 mužov. Po dvojročnej Covidovej prestávke sa pietnej spomienkovej slávnosti okrem starostu obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Antona Varechu zúčastnili i primátor mesta Turzovka JUDr. Ľubomír Golis, starosta obce Makov Martin Pavlík, starosta obce Veľké Rovné Ing. Jozef Mičieta, starosta obce Skalité a poslanec VUC PaedDr. Jozef Cech, riaditeľ OCR Kysuce JUDr. PhDr. Matej Šimášek, PhD., podpredseda SZFB RSDr. Juraj Drotár, predseda ZO SZFB Tibor Gáborík, príslušníci 5. Pluku špeciálneho určenia Žilina, poslanci obecného zastupiteľstva vo Vysokej nad Kysucou, hlavný kontrolór obce a ďalší pozvaní hostia.

Starosta obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Anton Varecha v mene všetkých jej obyvateľov spoločne s predsedom ZO SZPB Tiborom Gáboríkom, podpredsedom SZFB RSDr. Jurajom Drotárom a ostatnými pozvanými hosťami položili k Pamätníku obetiam Semetešskej tragédie kvetinové vence, ako symbol spomienky, že i po 77-tich rokoch pamätáme na chlapcov a chlapov, ktorým životné sny a túžby zobrali bezcitní vrahovia.

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada