Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb nocna stopa2022 podujatie IMG 9725I počas zimných mesiacov sa obec Vysoká nad Kysucou, v spolupráci s ochotnými dobrovoľníkmi, snaží vytvárať možnosti na pohyb a športovanie v podobe prírodnej ľadovej plochy a samozrejme bežkárskych okruhov.

Skutočnosť, že katastrom obce prechádza i Beskydsko - Javornícka magistrála, viedla pred desiatimi rokmi, k vzniku nápadu každoročne organizovať nočný prechod hrebeňom Javorníkov na bežkách. V priebehu rokov sa podujatie postupne rozrástlo i o tzv. peších účastníkov.

Vysocká nočná stopa, ktorá nesie meno už zosnulého aktívneho vysockého športovca, zanieteného hasiča a dobrosrdečného človeka Milana Dormana, sa konala po ročnej „kovidovej“ prestávke v sobotu 12. februára 2022 a zaknihovala tak v poradí už svoj IX. ročník. Vzhľadom na stále platné protipandemické opatrenia bol štart od penziónu U Cipára individuálny a účastníci sa postupne na trať vydávali po registrácii od 16:00 hod. až do 17:00 hod. samostatne, alebo po malých rodinných skupinkách.

I tento rok trasa smerovala z miestnej časti Semeteš cez osady U Solíkov, U Šupíkov, na Vrchrieku. Tu sa po malom občerstvení trasy pre bežkárov a peších rozišli. Peší účastníci pokračovali cez Žilinčárovce až na štátnu cestu k Arnoldu a potom cez Široký most a Starú cestu do cieľa na Nižnom Kelčove. Bežkári smerovali po lesnej ceste ponad Jedľovník, Zadnú Šatinu, Prednú Šatinu a Škradné až do cieľa, ktorým bolo už tradične Pohostinstvo Milan Lajčák na Nižnom Kelčove. Dôležité však je, že všetkých 154 registrovaných účastníkov dorazilo po nočnom dobrodružstve do cieľa bezpečne a v zdraví, i keď unavení.

Podujatie Vysocká nočná stopa Memoriál Milana Dormana bolo v tomto kalendárnom roku premiérovo zaradené do projektu Kysucké športové hry - Zima 2022 a každý účastník bol zaradený do záverečného losovania o zaujímavé ceny.
Poďakovanie za organizáciu podujatia a prípravu trate patrí rodine Dormanovej, obci Vysoká nad Kysucou, DHZ Vysoká nad Kysucou, Miroslavovi Zemanovi, Jánovi Varechovi, Antonovi Jantošovi, Pavlovi Jantošovi, Mirovi a Milanovi Dormanovcom, Ivanovi Pavelkovi, Jánovi Zemanovi, Jánovi Kováčikovi, pánovi Stanislavovi Arendášovi a pánovi Milanovi Lajčákovi za vynikajúce občerstvenie, Betke Varechovej za osviežujúci čaj v dvoch verziách – pre deti a pre dospelých a všetkým ochotným dobrovoľníkom, ktorých zásluhou možno XI. ročník Vysockej nočnej stopy Memoriál Milana Dormana vyhlásiť za úspešný!

 

Nech sa páči takto vyzerala trasa nočného dobrodružstva na bežkách ...

 

 

Fotografie z prípravy trate ...

 

Fotografie priamo z priebehu podujatia (z trasy pre bežkárov) ...

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada