Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb skola otvorenie 003Polovica marca priniesla rázny zásah do našich životov a aj do toho nášho školského života. Z hodiny na hodinu Základná škola E. A. Cernana stíchla, triedy sa vyprázdnili a v celom areáli zastal čas. Bol to veľmi nezvyklý stav, ktorý so sebou niesol smútok- lebo čo môže byť smutnejšie, ako školské triedy bez uštebotaných detí?

Škola síce stíchla, no poznania chtivé žiacke duše sme začali zásobovať vedomosťami na diaľku. Chtiac-nechtiac sme sa posunuli do 21. storočia aj novými metódami vyučovania. Hľadali sme najvhodnejšie a najprístupnejšie formy výučby pre všetkých žiakov a vďaka vynaliezavosti vyučujúcich sa nám to aj podarilo. Veľkou oporou nám boli aj rodičia, ktorí toto obdobie využili na oprášenie svojich vedomostí a pomoc svojim deťom. Mnohí sme si práve vďaka pandémii uvedomili, že prácu iných nepoznáme až tak dokonale, ako sme si doteraz mysleli. Učitelia si pripomenuli, že rodič má veľký význam pri spoločnej snahe vychovať vzdelaného a dobrého človeka a rodičia si po odskúšaní učiteľského chlebíka tento chlebík začali viac ceniť. Domáca karanténa určite viac zblížila rodiny a rodičia sa dozvedeli o svojich ratolestiach veci, ktoré im doteraz akosi unikali. Stále teda platí, že všetko zlé je na niečo dobré.

Prvý jún sa tradične spája s oslavou medzinárodného dňa detí a tento rok mal v našej škole ešte radostnejší rozmer. Po dva a pol mesiaci sa do školy vrátili žiaci a s nimi aj život. Na tohtoročný prvý jún sa rovnako tešili deti ako aj učitelia. Mnohí sa videli po veľmi dlhej dobe a vyrozprávať svoje pocity a zážitky im potrvá hádam aj do konca mesiaca.

Vedenie školy a nepedagogickí zamestnanci takmer dva týždne pripravovali priestory školy a škôlok na znovuotvorenie. Vytvorili sme bezpečné prostredie pre našich zverencov, aby ich rodičia mohli bez obáv poslať medzi kamarátov – spolužiakov. Ešte stále si zvykáme na dodržiavanie odstupov, časovanie príchodov a používanie rôznych vchodov, umývanie rúk antibakteriálnymi mydlami a neustálu prítomnosť dezinfekcie na rukách, kľučkách, laviciach, podlahách.... no proste všade. Ale aj tieto obmedzenia a všadeprítomné rúška nám akosi vadia menej, keď sme spolu.

K pocitu relatívne bežného školského a škôlkarského života určite prispievajú aj pani kuchárky, ktoré nám znova pripravujú chutné jedlá a teraz sa v školskej jedálni dokonca cítime ako v reštaurácii – príbor máme hygienicky balený v servítkach a jedlo nám servírujú priamo na stoly.

Pevne veríme, že od septembra už v škole uvidíme aj našich starších žiakov a koronavírus bude pre nás menej obmedzujúci činiteľ, ktorý už nedonúti žiakov a učiteľov k menej osobnému spôsobu výučby a že sa zdraví stretneme pri objavovaní tajomstiev písmen, čísel, histórie a všetkých tajov prírody v našej útulnej a modernej škole.

 

Text: Mgr. Alojz Žuffa, riaditeľ ZŠ s MŠ E. A. Cernana

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada