Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb stromcek ustredie 08Samozrejmým symbolom Vianoc je vianočný stromček. Je obľúbený na celom svete a počas Vianoc sa dnes už nachádza takmer v každej domácnosti. Zelené vetvičky vianočného stromčeka mali v minulosti neraz obetný i magický význam.

Ihličnatý strom si za symbol Vianoc ľudia nezvolili náhodne. Zelená pre našich predkov predstavovala život – ihličnany túto farbu nestrácajú ani v zime. Zvyk vyzdobiť si príbytky halúzkami s ihličím pochádza z pohanských čias.

V predkresťanskom období Slovania slávili zimný slnovrat, teda kult slnka. Prinášali mu medovinu a medovníky ako obetné dary a príbytky si zdobili vetvičkami z ihličnanov, šiškami a sviečkami. Aj v Rímskej ríši si chrámy a kostoly v čase saturnálií (oslavy boha Saturna začínali 21. decembra a trvali 10 dní) zdobili jedličkami. Germáni zasa oslavovali boha Wotana a hlavným symbolom osláv bol ihličnatý strom. O tom, kto prvý postavil a ozdobil vianočný strom na verejnom priestranstve, súperia dve mestá – Talin (1441) a Riga (1511), nakoľko oba sa výzdobou a atmosférou okolo nich líšili od neskorších vianočných osláv – ľudia okolo nich tancovali a potom ich zapálili.

Prvopočiatky vianočného stromčeka ako ho poznáme dnes, siahajú do Nemecka. Okrem rôznych mýtov týkajúcich sa Martina Luthera, či chudobného chlapca je v kronike mesta Brémy zachovaná správa z roku 1570 o ozdobenom a osvetlenom vianočnom stromčeku v miestnosti budovy miestnych cechov, kde k jedličke, na ktorej boli navešané sladkosti a papierové kvety, pozvali na oslavu Vianoc deti remeselníckych majstrov. Tradícia vianočného stromčeka sa do ďalších štátov dnešnej Európy dostala na prelome 18 a 19. storočia a nielen do domácností, ale stavali ho aj na hlavných námestiach. Jeho púť pokračovala aj do Ameriky a v roku 1882 sa na ňom objavili prvé žiarovky. Dva dni pred Štedrým dňom, 22. Decembra, ich v Meno Parku v Kalifornii predviedol Thomas Alva Edison. V Bratislave sa objavil v roku 1896 pred mestským divadlom a mal už tiež elektrické osvetlenie.

Na Slovensku sa Vianoce so stromčekom tradujú od začiatku 19. storočia. Najskôr sa ujal v mestských domácnostiach a až takmer po sto rokoch aj na vidieku. Tam ho ešte v čase prvej Československej republiky odmietali kňazi a katolícke rodiny, pretože ozdobená vetvička či celý stromček pre nich predstavoval pohanskú symboliku.

Darčeky sa pod stromček začali dávať až na začiatku 20. storočia. V súčasnosti sa vianočný stromček zvykne ponechávať v domácnostiach do 6. januára, do príchodu Troch kráľov, ale samozrejme u každej domácnosti je to individuálne.

 

Toľko v krátkosti z histórie vianočného stromčeka. Ten je samozrejmou súčasťou počas Vianoc i vysockých domácností, ale i obce samotnej. V našej obci nenájdete len jeden osvetlený vianočný stromček, ale hneď niekoľko. Ten „obecný“ každoročne stavajú a zdobia zamestnanci obce námestí pred obecným úradom. „Hasičské“ vianočné stromčeky nájdete na Nižnom a Vyšnom Kelčove. Svoj „vlastný“ vianočný stromček má i farský kostol sv. Matúša a taktiež i kostol Božského srdca Ježišovho vo Vyšnom Kelčove. A aby toho nebolo náhodou málo, krásny a osvetlený vianočný stromček nájdete aj pred budovou ZŠ s MŠ E. A. Cernana. A práve ten pri základnej škole je jediný prirodzene rastúci. Tie ostatné je nutné nájsť, priviesť, postaviť a vyzdobiť.

Obecný vianočný stromček, už po tretí rok v rade podarovala obci vysocká rodina. Tento rok tak urobil pán Peter Papajčík so svojou rodinou (pred tým to bol pán Ján Mlakyta a minulý rok pán Jozef Odnoga), ktorý obci podaroval stromček rastúci na jeho záhrade.

Príprava a samotná realizácia stavby každého verejného vianočného stromčeka je náročný, zložitý a do istej miery i nebezpečný proces. Pozrite sa preto nižšie na niekoľko fotografií, ako prebiehali „stavby“ vianočných stromčekov v našej obci v tomto kalendárnom roku ...

 

Vianočný stromček v ústredí obce

 

Vianočný stromček pri kostole sv. Matúša

 

Vianočný stromček pri kostole Božského srdca Ježišovho a pri Hasičskej zbrojnici vo Vyšnom Kelčove

 

Vianočný stromček na Nižnom Kelčove

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada