Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb zivy betlehem2019 045Typické vianočné melódie, zhon z nákupov darčekov a všade prítomná vôňa vareného punču a vianočných koláčov, ktorá sa šíri našimi domácnosťami je neklamným znakom blížiaceho sa príchodu najkrajších a najromantickejších sviatkov v roku – Vianoc. Tradíciou v mnohých obciach a mestách sa stali už typické adventné trhy. Výnimkou nebola ani naša obec Vysoká nad Kysucou, ktorá v sobotu 07. decembra 2019 usporiadala v spolupráci s Penziónom Javorník adventné trhy.

Vianočná atmosféra „zaplavila“ námestie v ústredí obce už od 13:00 hod. kedy sa začal kultúrny program, ktorý v úvode slávnostne otvoril svojím príhovorom starosta obce Mgr. Anton Varecha a v ktorom sa všetkým prítomným predstavili s pásmom ľudových zvykov, hier, rečňovaniek, piesní a kolied pod názvom od Kateriny do Vilije Detský folklórny súbor Makovníček zo susednej obce Makov, heligonkárky sestry Bacmaňákové, s pásmom vianočných kolied a veršovačiek FS Vysočanka a ľudová hudba Muzička spod Grúňa. Ich spev a vinše sa niesli námestím a spríjemňovali tak všetkým návštevníkom predvianočné popoludnie a chvíle strávené na vianočných trhoch.

Neodmysliteľnou súčasťou trhov však neboli len stánky s tradičným vianočným a remeselníckym tovarom, ale i „rozoberanie“ prasaťa ako symbolu vianočnej hojnosti. Všetci návštevníci si tak mohli pochutnať na rôznych zabíjačkových dobrotách, kapustnici, domácich koláčikoch a zapiť ich vareným vínom, vianočným punčom, medovinou či skvelou kávou.

Vyvrcholením a krásnym spestrením celého programu adventných trhov sa určite pre všetkých stal Živý Betlehem, ktorý v takomto prevedení nenájdete nikde na Kysuciach a dokonca ani za hranicami regiónu. Jeho predstavenie si tento rok nacvičilo takmer 50 dospelých amatérskych hercov a viac ako 30 detí zo ZŠ s MŠ E. A. Cernana pod režisérskym vedením p. Ivana Gajdičiara st. A tak tí, ktorí si prišli pozrieť pásmo zvykov a tradícií, ktoré sa v tomto predvianočnom období v minulosti konali, mohli zažiť jedinečný a neopakovateľný umelecký zážitok. Touto cestou patrí za obrovskú obetu všetkým zainteresovaným obrovské ĎAKUJEME.

Záver adventných trhov vo Vysokej nad Kysucou patril vysockej skupine REGENT BAND, v ktorej podaní si návštevníci mohli vypočuť vianočné i svetské piesne známych slovenských autorov či piesne z repertoáru samotnej skupiny REGENT BAND.

Nech teda príjemné pocity návštevníkom Adventných trhov 2019 vo Vysokej nad Kysucou ostanú v duši nie len počas tohtoročného Adventu, ale i počas celého nadchádzajúceho roka ...

 

Foto: Ing. Ján Lisko

 

 

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada