Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb zlomena lipa2019 004Vďaka krásnemu a slnečnému počasiu si krásne letné počasie užívame už niekoľko týždňov. Samozrejme, že zem a rastliny potrebujú vlahu a preto sa iste mnohí z nás potešili predpovedi, že v pondelok 1. júla 2019 by predsa len mohli nejaké tie kvapky dažďa spadnúť. O 16:00 hod. sa slnko nad našou obcou skrylo za tmavé a ťažké mraky, ktoré by mali byť predzvesťou riadnej letnej búrky avšak kvapiek spadlo naozaj iba niekoľko. Všetkých náš však prekvapil veľmi silný nárazový vietor, ktorý podľa meteorológov dosahoval v nárazoch rýchlosť až 60 km/h. Jav síce trval iba niekoľko minút, no jeho dôsledkom bolo množstvo škôd. Okrem výpadkov elektrickej energie sa z rôznych častí obce začali množiť hlásenia o spadnutých stromoch a konároch. Tým najhorším však bolo hlásenie, že o 17:45 hod. došlo k zlomeniu viac ako 200 ročnej lipy pri kostole sv. Matúša, ktorá spadla rovno na vežu kostola.

Lipa ostala zakliesnená v zatiaľ nedokončenom lešení, ktoré bolo pri veži postavené kvôli plánovanej výmene strechy veže a paradoxne možno práve lešenie stlmilo jej náraz a vežu kostola ochránilo.

Nakoľko sa práve v kostola konala sv. omša starosta obce okamžite oboznámil so vzniknutou situáciou pána kostolníka a požiadal ho, aby uzamkol hlavný vchod. Pán farár následne po skončení sv. omše vyzval veriacich, aby chrám opustili bočným vchodom. Ku kostolu sv. Matúša boli starostom obce ihneď povolaní členovia HaZZ a členovia oboch dobrovoľných hasičských zborov. Po zhodnotení situácie boli členovia DHZ Horný Kelčov vyslaní odstrániť spadnuté stromy v miestnej časti Vyšný Kelčov v osade Skala a členovia DHZ Vysoká nad Kysucou ostali pri kostole sv. Matúša.

Ku kostolu sv. Matúša dorazila technika v podobe vysokozdvižnej plošiny PP 27 – Tatra 815 z HaZZ Turzovka a autožeriav Liebherr LTM 1055 zo Záchrannej brigády HaZZ Žilina. K samotným prácam sa však autožeriav nedostal, nakoľko bolo nutné najskôr kmene lipy odvetviť a preto bol odvolaný. Práce na odvetvovaní kmeňov pokračovali do 22:00 hod., kedy bol zásah prerušený.

Po zasadnutí krízového štábu obce dňa 2. júla 2019 o 7:30 hod. a po zhodnotení aktuálnej situácie vyhlásil starosta obce o 8:00 hod na území obce Vysoká nad Kysucou mimoriadnu situáciu. Na odvetvovanie kmeňov bol povolaný Benz Atego AR-L 39 z HaZZ Čadca. V priebehu dňa sa obhliadky miesta zúčastnil krajský riaditeľ HaZZ plk. Ing. Jaroslav Kapusniak Ph.D. a prednosta Okresného úradu v Čadci PhDr. Peter Šimčisko. Na spoločnom stretnutí starostu obce, pána farára Mgr. Františka Mikuláša a zástupcu spoločnosti ŠP Invest Čadca Jánom Šperkom, ktorá sa zaoberá žeriavnickými prácami, bolo dohodnuté, že po odvetvení kmeňov a vyčistení priľahlého priestoru tak, aby sa vedľa kostola mohli zmestiť dva autožeriavy sa bude v prácach pokračovať v stredu 3. júla 2019. Práce na odvetovaní kmeňov lipy ukončili členovia HaZZ o 15:45 hod.

V zmysle dohody so spoločnosťou ŠP Invest Čadca dorazili v stredu 3. júla 2019 o 8:00 hod. ku kostolu sv. Matúša dva autožeriavy a HaZZ poskytol súčinnosť v dodaní vozidla Mercedes Benz Atego AR-L 39 z HaZZ Čadca vrátane posádky. Hasiči realizovali uväzovanie a postupné pílenie jednotlivých častí kmeňov, pričom autožeriav Tatra AD 28 „istil“ hlavný kmeň a autožeriav Tatra AD 20 odpílené kusy kmeňov postupne spúšťal na zem. Zložené kmene prerezávali a odstraňovali pracovníci obce. Až po zložení poslednej a najväčšej časti kmeňa sa ukázal rozsah poškodeného lešenia. Práce boli ukončené o 15:50 hod. a o 16:00 hod. starosta obce odvolal mimoriadnu situáciu na území obce Vysoká nad Kysucou.

Priestor pred kostolom bol z dôvodu rozsiahleho poškodenia lešenia pracovníkmi obce uzavretý. Na odstránení poškodenej časti lešenia sa bude za pomoci vysokozdvižnej plošiny pokračovať v sobotu 6. júla 2019. Zároveň bude realizovaný odborne spôsobilou osobou rozsah spôsobených škôd a taktiež bude nevyhnutné odborné posúdenie stavu susednej lipy, ktorá bola vetrom poškodená a je zrejmé, že je vážne narušená jej statika.

Obec Vysoká nad Kysucou a Farský úrad vo Vysokej nad Kysucou chce touto cestou poďakovať krajskému riaditeľovi HaZZ plk. Ing. Jaroslav Kapusniakovi Ph.D., vedúcemu OPT HaZZ v Čadci Marošovi Lajčákovi, členom HaZZ z Čadce, členom HaZZ z Turzovky, veliteľovi zásahu Rastislavovi Faturovi, členom DHZ Vysoká nad Kysucou, členom DHZ Horný Kelčov a spoločnosti ŠP Invest Čadca v zastúpení Jánom Šperkom za pochopenie a pomoc pri riešení veľmi náročnej, nebezpečnej a život ohrozujúcej situácii. I vďaka profesionalite všetkých zúčastnených možno povedať, že celá zložitá operácia súvisiaca s odstraňovaním zlomenej lipy dopadla dobre. Najbližšie dni nám však ukážu do akej miery bude narušený harmonogram plánovaných prác na výmene novej veže.

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada