Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb hasicaren HK po realizacii 002Predchádzajúcim generáciám v obci Vysoká nad Kysucou zrejme učarovala číslovka dva. V dnešnej obci nájdete dva kostoly, dva cintoríny, dva detské domovy, dve materské školy, do nedávna sme mali ešte dve základné školy no a samozrejme dva hasičské zbory.

Dobrovoľný hasičský zbor Vysoká nad Kysucu bol založený v roku 1881 a je tretím najstarším v okrese Čadca. V roku 1958 sa od neho odčlenil DHZ Horný Kelčov, preto tá číslovka dva. Tak ako v každej obci i vo Vysokej nad Kysucou sú hasiči neodmysliteľnou súčasťou spoločenského života obce v celom spektre jej činností. Aby však mohli svoju činnosť vykonávať naozaj efektívne je dôležité, aby mali vhodné nie len vybavenie, ale taktiež i zázemie.

Hasičská zbrojnica DHZ Horný Kelčov bola postavená zásluhou vtedajšieho veliteľa zboru Emila Pavlíka v rokoch 1961 – 1965, ktorý pod budovu venoval i svoj vlastný pozemok. Počas viac ako 50 ročnej existencie budovy boli rekonštrukčné či udržiavacie práce realizované skôr v jej interiéri a jej vonkajší vzhľad sa takmer nezmenil. Z pochopiteľných dôvodov bola preto rekonštrukcia budovy každým rokom viac ako nevyhnutná. Obec Vysoká nad Kysucou, ako majiteľ budovy, preto nechala vypracovať projekt jej vonkajšej rekonštrukcie, ktorý zahŕňal zateplenie minerálnou vlnou o hrúbke 20cm, výmenu otvorov okien a dverí a výmenu strechy a zateplenie stropov.

 

Budova Hasičskej zbrojnice DHZ Horný Kelčov PRED realizáciou projektu ...

 

Nakoľko však obec Vysoká nad Kysucou nedisponovala voľnými finančnými zdrojmi na realizáciu celého zámeru, uvítala zverejnenie výzvy Ministerstvom vnútra SR a dňa 31. 08. 2017 zaslala na Prezídium Hasičského a záchranného zboru projekt resp. žiadosť o získanie dotácie pod názvom „Obnova, zníženie energetickej náročnosti budovy DHZ Horný Kelčov“.

Obecné zastupiteľstvo vo Vysokej nad Kysucou sa svojim uznesením 5/2017-5.2, zaviazalo v prípade úspešného posúdenia podanej žiadosti, projekt dofinancovať sumou 18 681,00 EUR. Nakoľko maximálna možná deklarovaná výška podpory, v prípade úspešného posúdenia žiadosti, zo strany Ministerstva vnútra SR bola 30 000,00 EUR, zo zámeru bola vypustená rekonštrukcia strechy. Rozhodnutím č. PHZ-OPK1-2018/000511-002 o pridelení dotácie bolo obci Vysoká nad Kysucou dňa 01. 02. 2018 oznámené, že žiadosť „Obnova, zníženie energetickej náročnosti budovy DHZ Horný Kelčov“ bola posúdená ako úspešná a obci Vysoká nad Kysucou bude poskytnutá dotácia vo výške 30 000,00 EUR.

Po doručení rozhodnutia o schválení dotácie začalo vedenie obce ihneď s prípravou a realizáciou verejného obstarávania na dodanie diela „Obnova, zníženie energetickej náročnosti budovy DHZ Horný Kelčov“. Úspešným uchádzačom sa stala spoločnosť ELMS, s.r.o., Vysoká nad Kysucou 376, 023 55 Vysoká nad Kysucou. Zmluva o dielo s úspešným uchádzačom bola podpísaná až 28. 05. 2018, teda až po podpise a nadobudnutí právoplatnosti Zmluvy č. PHZ-OPK1-2018-000511-003 o poskytnutí dotácie zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtu Ministerstva vnútra SR, ktorá bola podpísaná 24. 05. 2018.

Nakoľko však, kvôli výške možného spolufinancovania zo strany obce, bola z projektu vypustená rekonštrukcia strechy vrátane zateplenia stropu, až pri prípravných prácach a realizovaných technických meraniach bolo zistené, že existujúca strecha budovy má krátky presah (cca 25 cm), čo by pri realizácii zateplenia minerálnou vlnou o hrúbke 20 cm spôsobilo, že samotná fasáda budovy by pred dažďom nebola dostatočne chránená a bol by i výrazne narušený estetický vzhľad samotnej budovy. Vedenie obce preto spoločne s projektantom a výborom DHZ Horný Kelčov začalo hľadať spôsoby možného riešenia. Ako najlacnejšie a najrýchlejšie riešenie sa javilo predĺženie presahu strechy. Technicky by išlo o odstránenie cca 1m krytiny, vrátane zachytávačov snehu, predĺženie krokiev a následne by bola na predĺženú časť namontovaná strešná krytina vrátane odkvapových žľabov.

Tu sa ako človek na svojom mieste, ktorý kráča v šľapajach svojho otca Emila, ukázal súčasný predseda DHZ Horný Kelčov Ing. Ľubomír Pavlík. Ten najskôr deklaroval, že potrebné práce zabezpečia brigádne členovia DHZ Horný Kelčov a drevnú hmotu a jej narezanie sponzorsky zabezpečí rodina Pavlíková.

Technickým posúdením aktuálneho stavu strechy odborne spôsobilou osobou, však bolo zistené to čo nikto nečakal. Stav strešnej krytiny bol v takom stave, že akýkoľvek zásah nevylučoval následné zatekanie a to nie len v miestach predpokladaného napojenia predĺženia, ale i v prípade obrúsenia a natierania strechy!

Obecné zastupiteľstvo preto dňa 15. 06. 2018 na svojej schôdzi uznesením č. 4/2018-3 schválilo, predĺženie strechy a kompletnú výmeny krytiny s podmienkou, že hasiči dodržia svoj sľub a pomôžu s demontážou strešnej krytiny a už deklarovanými prácami.

Členovia DHZ Horný Kelčov záväzok svojho predsedu zobrali za svoj a zrealizovali predĺženie presahu strechy v rekordne krátkom čase, pričom svoj záväzok o poskytnutí potrebného reziva rodina Pavlíková nie len že dodržala, ale ho rozšírila i o poskytnutie reziva na nevyhnutné latovanie pod novú strešnú krytinu. Po ukončení verejného obstarávania na zákazku „Odstránenie havarijného stavu na streche budovy DHZ Horný Kelčov“ mohol úspešný dodávateľ ELMS, s.r.o., Vysoká nad Kysucou 376, 023 55 Vysoká nad Kysucou začať s výmenou strešnej krytiny, pričom o odstránenie tej pôvodnej sa opäť postarali členovia DHZ Horný Kelčov.

Práce na realizácii projektu „Obnova, zníženie energetickej náročnosti budovy DHZ Horný Kelčov“ začali dňa 15. 6. 2018. Ako prvé boli vymenené existujúce okná a dvere pričom bola oznámením Prezídia Hasičského a záchranného zboru doručeného dňa 25. 06. 2018 zohľadnená i dodatočná požiadavka obce Vysoká nad Kysucou na zmenu projektu, ktorá spočívala v nahradení existujúceho okna, na západnej strane budovy pri garážovej bráne, dvojkrídlovými dverami, čo v konečnom dôsledku umožní prislúchajúcu miestnosť využívať na parkovanie šesťkolky. Súčasťou schválenej zmeny bolo i zníženie počtu vetracích otvorov na veži hasičskej zbrojnice.

Počas realizácie samotného zateplenia budovy obec Vysoká nad Kysucou prostredníctvom zamestnancov obce a samozrejme i členov DHZ Horný Kelčov realizovala postupne množstvo drobných i väčších prác a technických riešení ako opláštenie veže hasičskej zbrojnice OSB doskami, inštalácia káblov na osvetlenie budovy, osvetlenie vývesiek, montáž konzoly elektrickej prípojky, výkop a osadenie odvodňovacej drenáže budovy, premiestnenie televíznej a internetovej prípojky budovy, demontáž a montáž kamerového systému, zhotovenie a osadenie nových vetracích žalúzií do veže hasičskej zbrojnice, pripojenie dažďových zvodov na odvodňovacie potrubia a realizácia terénnych úprav.

 

Priebeh prác ...

 

Konečný vzhľad budovy, ktorý po aplikácii zatepľovacieho systému realizovala dodávateľská spoločnosť, navrhla pre obec Vysoká nad Kysucou spoločnosť Riverstone s.r.o. Tá pri jeho tvorbe vychádzala zo skutočnosti, že nakoľko sa jedná o budovu hasičskej zbrojnice mala by medzi zástavbou pôsobiť dominantne a farebne korešpondovať s farebným označením hasičských vozidiel. Súčasťou realizovaných prác bola i montáž bleskozvodov.

Práce na realizácii projektu „Obnova, zníženie energetickej náročnosti budovy DHZ Horný Kelčov“ boli ukončené dňa 31. 08. 2018 podpísaním preberacieho protokolu po obhliadke diela zástupcami dodávateľskej spoločnosti, obce Vysoká nad Kysucou a delegovanými členmi DHZ Horný Kelčov. Celkové náklady na realizáciu projektového zámeru predstavovali sumu 63 929,98 EUR vrátane novej strechy, odvodnenia budovy a drobných prác.

Počas realizácie exteriérových prác členovia DHZ Horný Kelčov odpracovali 2 436 brigádnických i na rekonštrukcii priestorov, ktoré užívajú. Vnútorná rekonštrukcia začala vymurovaním deliacej priečky, následne bola zrealizovaná montáž drevenej palandy, zateplenie všetkých stropov, osadená nová elektroinštalácia, vyrovnanie a vydláždenie podláh, natiahnutie jemných omietok, natretie soklov a kompletné vymaľovanie.

 

Budova Hasičskej zbrojnice DHZ Horný Kelčov PO realizácii projektu ...

 

Zavŕšením úspešnej implementácie celého projektu bolo slávnostné požehnanie zrekonštruovanej budovy. V sobotu 16. februára 2019 o 13:00 hod. počas pripravenej slávnosti, ktorá predchádza Výročnej členskej schôdzi DHZ Horný Kelčov, budovu a jej vnútorné priestory za účasti vzácnych hostí: krajského riaditeľa HaZz plk. Ing. Jaroslava Kapusniaka, PhD., predsedu ÚzV DPO SR v Čadci Miroslava Kozu, veliteľa ÚzV DPO SR v Čadci Ladislava Šimaška, tajomníčku ÚzV DPO SR v Čadci Marty Balošákovej, člena ÚzV DPO SR v Čadci Mariána Šusteka, starostu obce Makov Martina Pavlíka, starostu obce Vysoká nad Kysucou Mgr. Antona Varechu, poslancov OZ – Miroslava Dormana, Mgr. Kataríny Jantošovej, Daniela Lysíka, Milana Pivku, hlavného kontrolóra obce Ing. Marcela Nekoranca a zúčastnených členov družobných hasičských zborov, slávnostne požehnal Mons. Jozef Hrtuz.

 

Slávnostné požehnanie zrekonštruovanej budovy Hasičskej zbrojnice DHZ Horný Kelčov Mons. Jozefom Hrtuzom ...

 

Úspešnou implementáciou projektu nedošlo len k zlepšeniu vzhľadu budovy hasičskej zbrojnice vo Vyšnom Kelčove, ale predovšetkým k jej zaradeniu medzi energeticky úsporné stavby. Členovia DHZ Horný Kelčov a ich nástupcovia tak získali plnohodnotné zázemie pre svoju činnosť a sídlo organizácie.

 

Tento projekt je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky z kapitoly Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

 

minv              znak sr                 vysoká nad kysucou

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada