Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb vianocne trhy2015 85Typické vianočné  melódie, zhon z nákupov darčekov a všade prítomná vôňa vareného punču a vianočných koláčov, ktorá sa šíri našimi domácnosťami je neklamným znakom blížiaceho sa príchodu najkrajších a najromantickejších sviatkov v roku – Vianoc. Tradíciou v mnohých obciach a mestách sa stali už typické vianočné trhy. Výnimkou nebola ani naša obec Vysoká nad Kysucou, ktorá v sobotu 12. decembra 2015  usporiadala v spolupráci s Penziónom Javorník vianočné trhy.

Vianočná atmosféra „zaplavila“ námestie v ústredí obce už od 13:00 hod. kedy sa začal kultúrny program, ktorý v úvode slávnostne otvoril svojím príhovorom starosta obce Mgr. Anton Varecha a v ktorom sa všetkým prítomným predstavili s pásmom kolied a vianočných vinšov Detský folklórny súbor Bukovinka z Turzovky, heligonkárka Vlasta Mudríková zo Skalitého a s pásmom vianočných kolied a svetských piesní ľudová hudba Muzička spod Grúňa a Dievčence z Vysokej. Ich spev a vinše sa niesli námestím a spríjemňovali tak všetkým návštevníkom predvianočné popoludnie a chvíle strávené na vianočných trhoch.

Neodmysliteľnou súčasťou trhov však neboli len stánky s tradičným vianočným a remeselníckym tovarom, ale i „rozoberanie“ prasaťa ako symbolu vianočnej hojnosti. Všetci návštevníci si tak mohli pochutnať na rôznych zabíjačkových dobrotách, kapustnici a zapiť ich vareným vínom, vianočným punčom či medovinou.

Vyvrcholením a krásnym spestrením celého programu vianočných trhov sa určite pre všetkých stal živý betlehem. Jeho predstavenie si nacvičili dobrovoľníci a dobrovoľníčky pod vedením manželov Pavla a Amálie Kužmovcov.

A tak tí, ktorí si prišli pozrieť pásmo zvykov a tradícií, ktoré sa v tomto predvianočnom období v minulosti konali, mohli zažiť jedinečný a neopakovateľný zážitok.

 

Tu Vám prinášame niekoľko fotografií z krásneho dňa. Ich autorom je Ing. Ján Lisko ...

 

 

Omnoho viac kvalitnejších a detailnejších fotografií pre Vás všetkých vyhotovil Rudek. Týmto mu samozrejme organizátori ešte raz veľmi pekne ďakujú. Nájdete ich uložené priamo v galérii na jeho facebookovom profile, na ktorom okrem fotografií z Vianočných trhov vo Vysokej nad Kysucou, nájdete i množstvo fotografií z mnohých kysuckých podujatí ... Galérie otvoríte priamym kliknutím na nasledujúce odkazy.

Galéria 1

Galéria 2

Galéria 3

Galéria 4

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada