Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb kamery2015 01Obec Vysoká nad Kysucou mala doposiaľ čiastočne vybudovaný systém monitorovania obce na námestí v ústredí obce, kde sú kamery umietnené na budove obecného úradu a kultúrneho domu. Kamerový systém bol výsledkom úspešnej implementácie projektu „Zníženie kriminality a výtržníctva obce Vysoká nad Kysucou pomocou kamerového systému“ v auguste 2013.

Úspech implementácie tohto projektu nemožno považovať iba v tom, že sa podarilo zrealizovať osadenie kamerového systému, ale predovšetkým, že sa v spolupráci s Políciou SR podarilo, vďaka kamerovému systému, vyriešiť viac prípadov páchania trestnej činnosti a priestupkov. Tou úplne najdôležitešou skutočnosť je fakt, že k mnohým takýmto skutkom v exponovanom priestore nedochádza práve kvôli existencii kamerového systému.

Na základe týchto kladných skúseností sa obec Vysoká nad Kysucou rozhodla v roku 2014 opätovne zapojiť do zverejnenej výzvy Prevencie kriminality pre rok 2015 a spracovala projekt pod názvom „Zníženie kriminality a výtržníctva obce Vysoká nad Kysucou pomocou doplnenia kamerového systému“.

Projekt bol hodnotiteľom, ktorým bolo Ministerstvo vnútra SR posúdený ako úspešný a obci sa pre svoj zámer rozšírenia kamerového systému podarilo získať od Ministerstva vnútra SR štátnu dotáciu vo výške 8 000,00 EUR. Podmienkou realizácie projektu bola i nutná finančná spoluúčasť obce a z tohto dôvodu sa rozhodla obec Vysoká nad Kysucou projekt spolufinancovať vo výške 2 500,00 EUR. Po následnej úprave žiadaného a schváleného rozpočtu projektu, obec Vysoká nad Kysucou vyhlásila verejné obstarávanie na predmet zákazky Zníženie kriminality a výtržníctva obce Vysoká nad Kysucou pomocou doplnenia kamerového systému. Vo verejnej súťaži predložila najvýhodnejšiu cenovú ponuku vo výške 10 060,08 EUR spoločnosť ELEKO s.r.o., Pivovarská ul. 7, 010 01 Žilina.

Nakoľko zámerom projektu bolo umiestnenie kamier v miestach vzdialených od budovy obecného úradu, samotnej realizácii predchádzala technická príprava existujúcej optickej a elektrickej siete v obci. Až po vytvorení funkčného prepojenia vopred vytypovaných bodov umiestnenia s centrom záznamu, došlo dňa 16. novembra 2015 k samotnému inštalovaniu 7 kusov kamier s vysokým optickým rozlíšením a schopnosťou monitorovať exponovaný priestor i za úplnej tmy.

Po technickej kalibrácii a nutnom zaškolení obsluhy tak obec Vysoká nad Kysucou získala nedoceniteľnú pomoc pri monitorovaní ďalších častí svojho územia. Pod neustálym kamerovým dohľadom je teraz okrem centrálneho námestia i parkovisko pri kostole sv. Matúša v ústredí obce vrátane prístupovej cesty, priestor pred poštou a farským úradom, centrálny priestor v miestnej časti Nižný Kelčov, priestor pred požiarnou zbrojnicou vo Vyšnom Kelčove a taktiež i centrálny priestor v miestnej časti Vyšný Kelčov. Exponované priestory boli zároveň označené i informačnými tabuľkami o prítomnosti kamier.

Úspešnou implementáciou projektu „Zníženie kriminality a výtržníctva obce Vysoká nad Kysucou pomocou doplnenia kamerového systému“ tak došlo k vytvoreniu rozsiahleho monitorovacieho priestoru, ktorý už nie je orientovaný iba na centrum obce, ale i jej širšieho územia kamerovým systémom, ktorý v súčastnosti tvorí záznamové zariadenie a 14 kusov kamier.

Význam existencie kamerového systému v obci Vysoká nad Kysucou však nespočíva len v skutočnosti objasňovania spáchaných deliktov, ale hlavne v jeho preventívnom aspekte. Ten je reprezentovaný prevenciou a to formou odstrašovania potencionálnych páchateľov trestných činov alebo priestupkov kontinuálnym monitorovaním lokalít obce, kde je najväčší predpoklad páchania trestnej činnosti a ďalej dohľadu nad verejným poriadkom a dopravnou situáciou.

 

Projekt bol financovaný prostredníctvom Ministerstva vnútra SR

logominv

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada