Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

na oslavy turisticky mV sobotu 26. apríla 2015 prebiehalo pri turistickej rozhľadni na Marťáckom vrchu v Zákopčí otváranie jarnej turistickej sezóny organizované RR KST Čadca. Je to najvýznamnejšia turistická akcia v regióne Kysúc, ktorej sa každoročne zúčastňuje aj viac ako 500 turistov a inak tomu nebolo ani tohto roku.

No turisti z vysockého Klubu turistiky (po ospravedlnení sa za neúčasť na otváraní jarnej sezóny) dali prednosť pietnej spomienke na 70. výročie Semetešskej tragédie spojenej s oslavami 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny poriadanými Obcou Vysoká nad Kysucou pri pamätníku padlých na Semeteši.

Aby sme spojili „príjemné s užitočným" vybrali sme sa k Pomníku na Semeteš peši. Z Turzovky zastávky cez Závršie a potom dosť strmým výstupom na Lieskovú. Z jej odlesneného východného svahu sa nám počas výstupu stále zlepšovali výhľady – odmena za namáhavé stúpanie. Z trasy výstupu bolo vidieť Moravsko-sliezske Beskydy, Sliezske Beskydy v Poľsku, Kysucké Beskydy, celú Malú Fatru od Rozsutca po Kľak, s malou časťou Veľkej Fatry viditeľnú za Strečnianskou tieňavou, a dokonca aj Strážov.

Pohodlné tempo počas výstupu nás dostávalo do časovej tiesne, ktorej sa v klesaní z Lieskovej cez Mikundovce, Cipkovce a Semeteš k Pomníku pohodlne zbavujeme a prichádzame tam ešte s časovou rezervou. Na oslavách sa zúčastnilo 17 členov Klubu turistiky Vysoká aj keď poniektorí tam prišli individuálne – na bicykli, peši, ale tiež s využitím autobusovej dopravy.
Po oslavách vychádzame späť k Cipárovi a cez Solíkovce a Šupíkovce smerujeme k chate Koliba, kde sme si rezervovali dostatok času na prvú jarnú spoločnú „opekačku". V závere tejto nedeľnej vychádzky sme potom prešli popri vynovenej kaplnke na Lazoch do centra obce, kde sme nedeľný výlet zakončili.

Text a foto Anton Opial


zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada