Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

liptov hrad2015 01Pripravovať „sviatočné" turistické akcie na turisticky atraktívnych miestach sa už stalo tradíciou.
Turisti z Liptovskej Teplej na Veľkonočný pondelok, 6.4.2015, už po 23. krát organizovali turistický Šibačkový výstup na hrad Liptov.

Zakonzervované ruiny toho stredovekého hradu, ktorý nechal v roku 1262 postaviť kráľ Belo IV., sa nachádzajú na najvyššom mieste vrchu Sestrč (999,9 m) v Chočských vrchoch, na rozhraní Liptova a Oravy nad obcami Kalameny a Bukovina. Liptovský, ale tiež Sielnický či Liptovský Starý hrad, bol popri hradoch Likava a vodnom hrade Liptovský Hrádok, tretím hradom Liptovskej stolice. V rámci Slovenska bol najvyššie položeným hradom a zároveň bol aj jedným z najvyššie položených v strednej Európe.

Napriek tomuto výškovému primátu sa každým rokom v jeho ruinách stretne počas veľkonočných sviatkov početná skupina turistov. Tohto roku boli medzi nimi aj turisti z Kysúc – 9 členná skupina z Klubu turistiky Vysoká nad Kysucou a 1. ŠK KST Turzovka.

Silná snehová prehánka, „preháňajúca sa" počas nášho výstupu aj pobytu na hrade, nemala žiaden vplyv na priateľskú a veselú atmosféru, ktorá v priestoroch hradu počas šibačky aj losovania bohatej turistickej tomboly panovala. Jediné o čo nás však ukrátila boli ďaleké výhľady, ktoré toto miesto za pekného počasia ponúka.

Severne od obce Kalameny, v mieste, kde potok Kalamenianka opúšťa úzku dolinu stiesnenú strmými svahmi Plieška 977 m a Kráľovej 877 m a vteká do Liptovskej kotliny, sme počas nášho výstupu (aj zostupu) prechádzali popri zaujímavej lokalite. Je ňou minerálny vrt, ktorým sa z teplých útrob Zeme, dostáva na povrch až 34°C teplá minerálna voda. Okolie vrtu si domáci obyvatelia upravili do podoby jazierka s rozmermi asi 10x20 m, ktoré je vyhľadávané nielen domácimi, ale aj turistami z celého Slovenska, Čiech, Poľska a iných krajín, pre svoje blahodárne účinky na organizmus.
Toto prírodné "kúpalisko" je prístupné 24 hodín denne úplne zadarmo a po návrate z hradu v ňom relaxovala aj časť našej „výpravy".

Text a foto Anton Opial

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada