Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

orlie hniezda2015 02Ďalší z poznávacích turistických výletov zorganizovaný Klubom turistiky Vysoká nad Kysucou nasmeroval v dňoch 17.-19. apríla 2015 kroky 44 účastníkov do susedného Poľska.

Výlet začali v Częstochowej – takmer 250 tisícovom meste, preslávenom púťami k obrazu Matky Božej Čenstochovskej umiestnenému v kláštornom komplexe na Jasnej hore. Kláštor Jasná hora je po Varanási, Mekke, Lurdoch a Vatikáne piatym najväčším pútnickým miestom na svete, ktoré ročne navštívi takmer 5 miliónov pútnikov.


thumb_orlie_hniezda2015_02Ďalší z poznávacích turistických výletov zorganizovaný Klubom turistiky Vysoká nad Kysucou nasmeroval v dňoch 17.-19. apríla 2015 kroky 44 účastníkov do susedného Poľska. Výlet začali v Częstochowej – takmer 250 tisícovom meste, preslávenom púťami k obrazu Matky Božej Čenstochovskej umiestnenému v kláštornom komplexe na Jasnej hore. Kláštor Jasná hora je po Varanási, Mekke, Lurdoch a Vatikáne piatym najväčším pútnickým miestom na svete, ktoré ročne navštívi takmer 5 miliónov pútnikov.

Druhou zastávkou v tomto meste, na ktorú ešte ostával čas, bol Park miniatúr sakrálnych na Zlatej hore, kde sú v bývalom kameňolome postavené makety najkrajších bazilík a chrámov Svätej zeme, Portugalska, Španielka, Francúzska, Talianska, Nemecka, Rakúska, Bosny a Hercegoviny, Turecka a Arménska, nad ktorými na návrší tróni 13,5 m vysoká socha „poľského" pápeža Jána Pavla II.
V Częstochowej by sa dalo zotrvať aj dlhšie, ale náš program má širší záber a tak smerujeme do obce Olsztyn. Našim nasledujúcim cieľom je ruina rovnomenného stredovekého hradu (prvá zmienka z r. 1306) postaveného na nevysokom návrší nad obcou, ktoré ponúka skvelé výhľady do okolitej krajiny.

Miniatúry hradov a zámkov postavených v Krakowsko-częstochowskej vysočine si prezeráme počas prehliadky ďalšieho parku miniatúr v obci Piasek. Posledné dva kilometre do miesta ubytovania potom absolvujeme peši nenáročným terénom Mirowskich skal plným osamotených skalísk v úseku medzi zrúcaninou hradu Mirov a zrekonštruovaným hradom Bobolice.

Po predchádzajúcich, na apríl nadpriemerne teplých dňoch, nás zastihlo prudké ochladenie a tak pobyt v v nevykurovanej ubytovni sa nie každému zrovna pozdával, ale nakoniec sme to tam prežili bez akejkoľvek ujmy na zdraví.
V sobotňajšie ráno sa presúvame autobusom len 8 km a v studenom počasí absolvujeme nenáročnú štvorkilometrovú pešiu vychádzku cez zaujímavé Skaly Rzedkowickie. Počasie pripomína skôr poslednú dekádu novembra ako druhú polovicu apríla a aj preto niektorí účastníci výletu vynechávajú návštevu ďalšej zrekonštruovanej zrúcaniny hradu Ogrodzienec v miestnej časti Podzamce. Ako sa ukázalo neurobili práve najlepšie, pretože sa jedná o zakonzervovaný skvost s viacerými dobovými expozíciami. Po jeho zhliadnutí odporúčam pri prípadnej návšteve rezervovať si na prehliadku aspoň 2 hodiny a nezabudnúť na ďalší, ale oveľa krajší ako včera v Piasku, Park miniatúr, ktorý sa nachádza priamo pod hradom. Na obed a dokúpenie potravín robíme potom prestávku v okresnom meste Zawiercie.

Poobede sme zamierili rovno do púšte. Pustyna Błęndowska, nazývaná tiež Poľskou Saharou, je najväčším územím viatých pieskov v Poľsku o rozlohe takmer 33 km², na ploche cca 10 x 4 km na ktorej stredná hrúbka pieskov dosahuje 40 m (maximálna až 70 m).

Cestou do miesta ubytovania sa ešte zastavujeme obzrieť zámok Rabsztyn, ktorý bol z dôvodov rekonštrukčných prác neprístupný.

Nedeľný program začíname v Ojcowskom národnom parku. Krátkou prechádzkou v okolí, pre rekonštrukciu tak isto zatvoreného, hradu Pieskowa skala, aj ďalšieho rozlohou neveľkého hradu Ojcov, poblíž ktorého sa nachádza aj zaujímavá sakrálna stavba „Kaplnka na vode".

Na 11-stu hodinu máme plánovanú prehliadku Krakowa so slovensky hovoriacou sprievodkyňou. No stretávame sa o čosi neskôr. Náš časový plán totiž nabúral Krakowský maratón (6.439 bežcov), ktorý sa bežal v širšom centre historického mesta a mimo prevádzky bolo aj centrálne parkovisko pri hrade Wawel. Napokon skrátenú prehliadku v pohode zvládame, ale nasledujúca individuálna prehliadka bola značne obmedzená uzávermi a množstvom ľudí v historickom centre, kde bol cieľ maratónu. Nakoniec, pod časovým stresom, musíme oželieť aj návštevu turistickej rarity Košciuszkovej mohyly v Krakowe.

Text a foto Anton Opial

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada