Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Svetovž deŚ vody 022Pri detailnejšom nahliadnutí do kalendára, s využitím jednoduchého matematického úkonu - sčítania, zistíme, že 84 dní v roku sa od tých ostatných líši prívlastkom medzinárodný, alebo svetový v spojení rôznymi pre život ľudí dôležitými vecami a činnosťami.

Jeden z nich, 22. marec, od roku 1993 vyhlasuje OSN každoročne za Svetový deň vody. O jej dôležitosti a nenahraditeľnosti, ale aj hospodárení s ňou sa toho počas roka popíše veľa, no v našich zemepisných šírkach si (zatiaľ?) hrozbu jej nedostatku vo všeobecnosti uvedomujeme asi menej ako by sa patrilo.

 

Klub turistiky Vysoká nad Kysucou v spolupráci s obcou Vysoká nad Kysucou a a.s. Sevak Žilina pripravil na sobotu 17. marca 2018, po Vojtovských minerálnych prameňoch, z povestí známom jazierku na Huslove a upravených Krásňanských studničkách, v poradí už štvrtú turistickú vychádzku usporiadanú pri príležitosti Svetového dňa vody, tento krát k liečivým prameňom na Živčákovej.

Napriek upršanému piatku a mrazivému počasiu v sobotu ráno vystúpilo na zastávke SAD Korňa ZŠ z mimoriadneho autobusu takmer 30 turistov z nášho okresu, posilnených o 9 účastníkov z Liptovskej Teplej v okrese Ružomberok, ktorý ich sem priviezol zo železničnej stanice Turzovka.

Cestou na Živčákovú sa ani rezkým tempom nedarilo brániť proti studenému severáku. Najúčinnejšie boli šály, čapice a rukavice. Na hrebeni nás vítali stromy obalené v bielej inovati a všade prítomné ticho. Cestou sme pri studničke vedľa cesty objavili námrazou pokrytých prvých otužilcov deväťsilu snažiacich sa odolať nepriaznivému počasiu. Asi nevľúdne počasie bolo príčinou, že sme tu boli sami. Sami v Chráme, sami pri pôvodných studničkách z ktorých vyteká voda netradične - cez vodovodné kohútiky, sami pri Kaplnke na mieste Zjavenia a sami aj v panujúcej tuhej zime, ktorá podnecovala k skorému odchodu z tohto mystického miesta. Na dlhé zdržiavanie sa nebolo práve najvhodnejšie počasie. Na spiatočnú cestu sa rozchádzame na tri svetové strany . Odchádzame spokojní s výberom miesta dnešnej vychádzky a vidinou budúcoročnej vychádzky k? K asi najväčšej kysuckej zásobárni pitnej vody v Novej Bystrici Vychylovke.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada