Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Svedernk V. Rovnā 017Seniorské potulky pokračovali v utorok 16. mája 2017 dvanástym tohtoročným pokračovaním. Jedenásť účastníkov sa vybralo zo zastávky SAD Svederník, Jednota, na ktorej sa dozvedáme, že sme prišli do rodiska výtvarných umelcov Vincenta a Ferdinanda Hložníkovcov,  ku kostolu sv. Štefana.

Cestou k nemu prechádzame popri rodnom zrekonštruovanom rodnom dome Hložníkovocov, pred ktorým je umiestnená socha Ondreja 4. Dedinka v údolí. Od kostola potom dobre značeným chodníkom (vlastné značenie šípky a drevené smerovky) na 552 m vysoký Svedernícky vrch s peknou trojposchodovou, celodrevenou a opláštenou rozhľadňou v tvare kríža. Určitou zvláštnosťou je, že je chránená bleskozvodom. Vybudovali ju členovia svederníckeho turistického klubu a slávnostného otvorenia spojeného s pálením svätojánskej vatry sa na Jána v roku2016 zúčastnilo okolo stovky obyvateľov. Vzhľadom na výšku Svederníckeho vrchu poskytuje celkom pekný kruhový výhľad. Najkrajšie sú však výhľady jv až jz smerom do údolia Váhu so Žilinou, hričovskou priehradou a časťou Bytčianskej kotliny, ktoré za pekného počasia lemuje hrebeň Malej Fatry, Súľovských a Strážovských vrchov. Východným smerom dominujú „špičky“ kysuckých bradiel Rochovice, Brodnianky, dominantného Veľkého Vreteňa, Stien a Ľadonhory.

Po prestávke, na ktorej sme nešetrili časom,  schádzame severným smerom do rozložitého sedla z ktorého nás zahrieva výdatné stúpanie o 150 výškových metrov na vrchol Trojky 653 m. Z ojedinelých lúčnatých plôch vo vrcholovej časti sa obzor rozšíri smerom na západ  a za zlepšenej viditeľnosti sa tešíme pohľadmi na výrazný Klapy 654 m nad nosickou priehradou a Vršatskými bradlami v pozadí. Tieto, pred časom úplne odlesnené, svahy Trojky sú už porastené novými porastmi drevín vysokými okolo 6-10 m pomaly znemožňujúcimi akékoľvek výhľady no negatívnym javom je, že dosť značné plochy tvoria burinové náletové dreviny.

So značnou námahou dosiahnutú nadmorskú výšku následne rýchlo strácame po prudko klesajúcej lesnej zvážnici vyúsťujúcej  mostíkom nad riečkou Dlhopoľka na štátnu cestu v miestnej časti Zarieč vedúcu zo Svederníka do Dlhého Poľa. Po nej kráčame, obdivujúc početné drevenice, včítane rekonštruovaného rodného domu  Jozefa Holánika – Bakeľa, zakladateľa umeleckého drotárstva, až k farskému kostolu sv. Martina. Na oddych a občerstvenie využívame Pizzu Pod Kostolom. Krátko po prehupnutí sa času do poobedia  pokračujeme po zelenej turistickej značke „Chodníkom drotárov“  ďalej. Zhruba v polovici cesty do sedla s krížom na pomedzí katastrov Dlhého Poľa a Veľkého Rovného prechádzame popri  kovovom kríži, ktorý je umiestnený na mohutnom murovanom podstavci,  v tvare kaplnky?

Zo sedla už vidíme cieľ našej dnešnej potulky obec Veľké Rovné a tak po krátkej prestávke začíname schádzať cez miestnu časť Rimanovice (najstaršia osídlená časť obce) do centra obce. Do odchodu autobusu smer Turzovka máme čosi vyše hodiny času a tak obsadzujeme terasu vinárne U mamky s výhľadom na upravené centrum obce na pravom brehu riečky Rovnianky s budovou obecného úradu, Drotárskym múzeom, pešou zónou a upraveným korytom riečky. Úplne inak opticky pôsobí priestor na ľavom brehu, ktorý sa ale má stáť v „dohľadnej“? dobe novým obecným námestím.

 

Text a foto: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada