Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb OÁüadnica 046Návšteva turisticky zaujímavých miest formou krátkych turistických vychádzok seniorov vcelku upútala a tak po každej absolvovanej akcii obyčajne dôjde na otázku, kde pôjdeme na budúce? Minulé „na budúce“ bolo v Oščadnici. Počasie k nám bolo opäť prajné a prispelo k výbornej nálade. Po vystúpení z autobusu v centre obce prechádzame pekným námestíčkom. Mostom smerom na Zagrapu potom na pravý breh potoka Oščadnica, ktorý tečie od mosta v smere toku čerstvo zrekonštruovaným korytom.

Na Kalváriu vychádzame pohodlne cikcakovitým chodníkom na lomoch ktorého stoja jednotlivé zastavenia krížovej cesty vybudovanej aj s kamenným kostolíkom na najvyššom bode Kalvárie v rokoch 1946-1948. Po viac ako polhodinovom oddychu potom schádzame cez osadu Zagrapa. Na sútoku potokov pod osadou sa napájame na žltú turistickú značku a začína vcelku výživné stúpanie cez osady Nižní, Strední aj Horní Kubušovci. Na Jamke nad Hornými Kubušovcami využívame  oddychové miesto s lavičkami, liatinovým krížom aj drevorezbou na mohutnom kmeni stromu zobrazujúcu príbeh sv. Huberta patróna poľovníkov.

S narastajúcou nadmorskou výškou sa zlepšujú aj výhľady, ktoré sú z vrcholu Javorského 860 m, odlesneného „vďaka kôrovcovi“ , takmer ideálne kruhové. Keď si odmyslíme iné aspekty, tak sa sem určite oplatí vyjsť „len“ kvôli tým výhľadom na horstvá severozápadného Slovenska, severovýchodného cípu Moravsko-sliezských Beskýd, ale aj južnej časti Horného Sliezska v Poľsku. Po ďalšom oddychu na strete turistických značiek pod vrcholom Javorského (oščadnického) pokračujeme cez nižší vrchol Javorského 844 m (horelického) sprevádzaní ešte stále peknými výhľadmi, ktoré definitívne končia v sv. sedielku pod Horelickou Kýčerou 754 m. Zo sedielka volíme nenáročnejšiu variantu po lesnej ceste, ktorá jej vrchol obchádza po vrstevnici. Pri schádzaní z Capkovho vrchu odbočíme z turistickej značky k dvojkrížu pod Capkovým vrchom odkiaľ si ešte vychutnávame najmä ideálny pohľad na Čadcu, ale aj časť Hornokysuckého podolia s vencom z kopčekov Turzovskej vrchoviny a Javorníkov.

No a po ďalších 20-tich minútach chôdze už len rozlúčkové pivko a cesta domov. Ozaj, a ešte: kam pôjdeme na budúce?

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada